Gazdaság

Óriások tánca

A nagyok még nagyobbak lettek a beszerzési láncok mezőnyében.

Óriások tánca 1

Magyarországon a Metspa – azaz a Metro, a Spar, az Interspar és Kaisers vásárlásait összefogó cég – volt tavaly a legnagyobb beszerzési társaság a bruttó árbevétel alapján. A Mai Piac kereskedelmi szaklap és az ACNielsen Piackutató Kft. által tíz éve összeállított – 1994-ben még 50 tagú – lista a koncentráció hatására 2003-ban 15 tagúra szűkült. A kisebb vállalkozások ugyanis csatlakoztak, átpártoltak valamelyik nagyobb beszerzési társuláshoz vagy franchise rendszerhez.

A koncentráció hatására nőtt a szakadék a lista legkisebb és legnagyobb szereplője között. A Metspa 409 milliárd forinttal áll az élen, a Héliker 15,5 milliárddal zárja a sort. Az utolsó negyedévben az első helyezett pozíciója azzal is erősödött, hogy a Spar átvette a Kaisers üzletláncot, és így ennek beszerzéseit is a Metspa intézi a Tengelmann helyett. Szorosan a Metspa nyomában a CBA Kereskedelmi Kft. a második, a Tesco Globál Áruházak Rt. pedig a harmadik.

Szépen gyarapodtak a kiskereskedelmi lánccá szerveződött magyar beszerzési társaságok, főleg a CBA, a Reál Hungária és a Coop-Hungary. Példás a Reál 29 százalékos forgalomnövekedése, és a bevételeit 15 százalékkal növelő Coop előretörése. A 22 céget tömörítő Honiker beszerzési társulás üzleteinek száma csökkent ugyan tavaly, ezzel a bevétele is apadt, az átlagos bolti forgalma viszont dinamikusan növekedett. A listán szereplő két drogérialánc mintegy negyedével gyarapította árbevételét. A dm-Drogerie Markt 23 százalékkal, a Rossmann 27 százalékkal értékesített többet, mint 2002-ben.

A hipermarketek növekedése példátlan. A Tesco 7 új áruházzal 27 százalékos, az Auchan viszont egyetlen új áruházzal 38 százalékos növekedést ért el az árbevételben, természetesen kisebb bázishoz képest. A rangsorban változást ígérnek a jelentős új belépők. Közülük a Lidl az idei második félévben kezdi meg magyarországi tevékenységét, így várhatóan csak 2005-ben rendezi át a Mai Piac és az ACNielsen toplistáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik