Gazdaság

Fenn a tetőn

Hosszú idő után újfent élénkülés tapasztalható a műsorszóró cég piacán.

Ismét szárnyal az Antenna Hungária (AH) Rt. árfolyama, forgalma megugrott, a piaci spekulációk fokozódnak. A papír a múlt héten kétéves csúcsára, 3 ezer forint fölé emelkedett, s heti teljesítménye alapján a régió legjobb papírja lett.


Fenn a tetőn 1

Mi áll a rali hátterében? Az elmúlt hetekben, hónapokban a hírek és spekulációk olyan számban kerültek napvilágra, hogy együttesen képesek voltak ledolgozni a piaci ár és a minimális fundamentális érték közötti nyilvánvaló különbséget. A februárban publikált 2003. évi gyorsjelentés pozitív folyamatokról árulkodott. A cég a konszolidációs kör változása miatt végre nyereséges lett, nettó adósságállománya pedig érdemben csökkentést. A másik fontos hír, hogy a társaság privatizációja az idén esedékes, s az értékesítési folyamat nagy valószínűséggel az AH Rt. tőzsdei kivezetésével végződhet.

A pozitív alaphírekhez több nagy jelentőségű bejelentés kapcsolódott. Egyrészt kiderült, hogy a Matávval közösen birtokolt Hunsat eladta Eutelsat-részvényeit, az eladási ár becsléseink szerint 20-25 millió euró körül mozoghatott. Másrészt a közgyűlési előterjesztésekből kiviláglott, az AH Rt. tíz év után ismét osztalékot készül fizetni. Ha mindezekhez hozzátesszük, hogy az idei év könynyen a Vodafone 12,1 százalékos csomagjának értékesítését hozhatja, kijelenthetjük: a társaság piaci megítélésében hatalmas fordulat állt be.

Háromezer forint felett azonban érdemes elgondolkozni, meddig mászhat tovább az árfolyam. Március elején még határozottan spekulatív vételre ajánlottuk a papír, most azonban kicsit nehezebb helyzetben vagyunk. A részvény elérte azt az értéket, amennyi fundamentálisan feltétlenül indokolt. Innentől a rali folytatódása azon múlhat, hogy a privatizációs tárgyalásokon milyen árszint alakul ki. Amennyiben a társaság iránt komoly szakmai vevő érdeklődik, akkor az árban még számottevő tartalékok vannak, azonban a részvény vétele 3 ezer forint felett már erőteljes spekulációs hajlandóságot igényel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik