Gazdaság

Rezgőgázzal

Jelentős üzemanyag-megtakarítás érhető el az autókban azzal a technológiával, amelyet a DaimlerChrysler fejlesztett ki. Az útviszonyokat monitorozó rendszer a gázpedál finom rezgésével idejében figyelmezteti a sofőrt, mikor érdemes lassítania. A műholdas navigáció, kamerák, valamint rádió adóvevők kombinálásával kialakított számítógépes rendszer a forgalom, a közlekedési táblák, valamint a kereszteződések figyelembevételével próbálja befolyásolni a vezető döntéseit.

A megoldás alapgondolata egyszerű: minél lassabban halad az autó, annál kevesebb üzemanyagot fogyaszt. A legtöbb autós azonban általában csak az utolsó pillanatban fékez például a piros lámpa előtt, így a jármű sokszor több száz méteren keresztül a szükségesnél jóval gyorsabban halad. A DaimlerChysler rendszere viszont időben hívja fel a figyelmet a várható forgalomlassító tényezőkre, ám ezt nem a műszerfalon megjelenő figyelmeztetéssel teszi, hanem a pedál apró rezgetésével. A vizuális információ észlelése után ugyanis a sofőrök átlagos reakcióideje 2 másodperc, a pedálos rezgésre viszont már 0,3 másodperc elteltével fékezéssel válaszolnak.

A DaimlerChrysler eddig 70 vezetővel tesztelte kísérleti rendszerét, és eredményeik azt mutatják: használatával az üzemanyag 11 százaléka takarítható meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik