Gazdaság

Oszama bin Laden

és az al-Kaida mint az európai egységfolyamat előrelendítői? Bármennyire is abszurdnak tűnik a felvetés, az iszlám szélsőségesek által elkövetett március 11-i madridi terrortámadás két irányból is lökést adott az európai integrációnak. Egyfelől az unió még szorosabbra fűzi bel- és igazságügyi együttműködését, hogy felvegye a lépést a határokat nem ismerő terrorizmussal. Ugyanakkor a madridi merényletekbe – és azok kezelésébe – belebukott az a spanyol kormány is, amelyik eddig az európai alkotmány elfogadásának egyik legfőbb akadálya volt. A robbantások okozta rengéshullámok, úgy tűnik, átvetették a spanyolokat a túloldalra. Az új, baloldali kormány irányváltásra készül, végképp magára hagyva eddigi szövetségesét, az uniós alkotmányt tavaly decemberben még szintén elutasító Varsót.

A fiaskóval végződött uniós alkotmányozó csúcs két negatív hőse, José María Aznar és lengyel kollégája, Leszek Miller rövidesen lelép a politikai színpadról. Távozásuk kétségkívül katalizátorként hat az alkotmányozás folyamatára, ám korántsem kizárólagos oka annak, hogy az EU tagállamai Bertie Ahern ír kormányfő kezdeményezésére a múlt heti csúcstalálkozójukon úgy döntöttek: újraindítják a tárgyalásokat. A teljes igazsághoz ugyanis hozzátartozik, hogy a decemberi nagy összeveszés óta mindenki kicsit magába szállt, és ma már érezhetően nagyobb készséget mutat a kompromisszumra. Lengyelországban például a „Nizza vagy halál” (utalás a nizzai szerződésre, amelyhez Varsó foggal-körömmel ragaszkodott) formulát a múlt hétre a következő megfogalmazás váltotta fel: „A kompromisszum nem kapituláció”.

A politikai naptár szintén a gyors megegyezésre sarkallja az Európai Uniót. Júniusban európai parlamenti választások lesznek. Az alkotmány elfogadása pozitív üzenetet hordozna, így talán a szavazói aktivitást is növelné. Minél tovább húzzák a tagállamok az egyébként számos szükséges újítást bevezető alapdokumentum elfogadását, annál nagyobb a veszély, hogy az összefonódik más vitás kérdésekkel.

Egy szó, mint száz: megérett az idő a folytatásra, és a madridi tragédia – ahogy az egy családban is lenni szokott – azt a meggyőződést diktálta az unió tagjainak, hogy az egymást elválasztó dolgok helyett azt keressék, ami összetartja őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik