Gazdaság

Nincs visszaesés

Míg a statisztika szerint gyakorlatilag nincs visszaesés a lakáshitel-keresletben, a háttérben zajló folyamatok ennél összetettebbek.

Nincs visszaesés 1

Töretlenül emelkedik a lakáshitelek állománya, február végén már alulról súrolta az 1600 milliárd forintot. Ha a növekedés havi ütemét nézzük, azaz azt vesszük figyelembe, hogy mekkora összeget folyósítanak a bankok egy adott hónapban, akkor kisebb visszaesés tapasztalható a november-decemberi 63, illetve 62 milliárd forinthoz képest, hiszen januárban 47,7, februárban 52,4 milliárdnyi hitelt kaptak az igénylők. Ez azonban belefér a szezonalitásba, hiszen egyébként az év eleji téli hónapok időszaka amúgy is holtszezon lenne.

A „normál” menetrendet azonban folyamatosan megzavarja az államilag támogatott kölcsönök feltételeinek változtatása, illetve az attól való félelem. És bár a kormány 2003 júniusában valóban változtatott a kölcsönök feltételein, az korántsem volt drasztikus, és inkább a bankokat sújtotta, mintsem a hitelfelvevőket. Ezután a szakemberek visszaesést vetítettek előre a keresletben, ám a következő hónapok sem hoztak komolyabb csökkenést az érdeklődésben. Igaz, sokan gondolták azt, hogy nincs vége a módosításoknak, ezért ők szinten tartották az érdeklődést, míg végül – akár önbeteljesítő jóslatként – tényleg drasztikus változás következett be a támogatási rendszerben tavaly decemberben.

A módosítás hatályba lépéséig azonban még a kedvezőbb feltételekkel lehetett hitelt igényelni, így január-februárban a bankok gyakorlatilag ezeket a kölcsönöket folyósították ki. Talán még márciusra is áthúzódik ebből az időszakból valamenynyi, azonban a pénzintézetek beszámolói szerint az első két hónapban valóban drasztikusan viszszaesett az érdeklődés, ami persze csak a későbbi állományadatokban mutatkozik majd meg.

A visszafogott kereslet a megemelkedett kamatokon túl egyelőre azzal is magyarázható, hogy az ügyfelek már 2003 végére előrehozták a vásárlásukat 2004-ről. Márciusban már némi élénkülés tapasztalható, így várható, hogy bár a havi folyósításokban egy-két hónap visszaesés következik, később beáll a normál üzemmenet. A bankok prognózisai alapján egyébként az idén közel 400 milliárd forintos lakáshitel-felvétel várható; ez ugyan lényegesen elmarad a 2003-as 730 milliárdos növekménytől, azonban így is erős keresletnek számít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik