Gazdaság

Karácsony tavasszal

Veszített ugyan a vonzerejéből, de még mindig a high-tech szimpatizánsok piros betűs ünnepe a CeBIT.

Diszkréten füstölgő balesetes számítógép látványával, enyhén odakozmált klaviatúráival és egy totálkáros monitorral csempészett némi humort standjára a CeBIT egyik résztvevője. A hannoveri monstre rendezvényen szellemességgel egyedül egy magyar kiállító próbálkozott. Az adatmentéssel foglalkozó cég standján egy gomb módszeres nyomkodásával borítottak szolid füstfelhőt az arra elhaladók arcába, így figyelmeztetve a közönséget a számítógépek sérülékenységére.

Arra, hogy az iparág is könnyen sebezhető, a recesszió „jóvoltából” az elmúlt években fény derült. Noha elemzők állítják, 2004-től az információtechnológiai és a telekommuni-kációs ipar ismét erőre kap, az évről évre karcsúsodó CeBIT-et az idén még legfeljebb óvatos optimizmus jellemezte. A 64 országból érkező 6,4 ezer kiállítónak már csak ezért sem volt kedve humorizálni.


Karácsony tavasszal 1

Hannoveri stand. Mobilmánia.

ÁZSIAI FÖLÉNY. Ráadásul több multinacionális társaság távol is maradt az egykor még rangosabb kiállításról. Nem jelent meg a rendezvényen önálló standdal egyebek között a HP, az Ericsson, a Dell, a Canon, az OKI és az Infineon. Hozzájuk hasonlóan több más cég is fontolgatja, hogy inkább a bensőségesebb regionális, tematikus vagy szektoriális kiállításokon dobják be aduászaikat a köztudatba. A távolmaradók egy másik köre megelégszik azzal, hogy az internet világméretű kirakatában helyezi el termékeit, a megtakarított költséget pedig marketingbe fekteti. Egyre többen osztják azt a véleményt, hogy az idő hosszú távon az így gondolkodóknak kedvez. Fokozatosan a világhálóra terelődnek ezek a ma még hatalmas alapterületen és több mint két tucat csarnokban zajló, csak komoly fizikai teljesítménnyel bebarangolható rendezvények, amelyeknél tehát máris megfigyelhető a lemorzsolódás mind a kiállítói, mind a látogatói oldalon. A nyugati világ – azon belül főként német és amerikai – távolmaradóinak helyét ázsiaiak foglalják el, amit jól mutat, hogy Tajvan 709, a felzárkózó Kína 189, Dél Korea 167, Hongkong pedig 140 standdal képviseltette magát az eseményen.

Tekintve, hogy a CeBIT osztódással szaporodik, s minden földrészen megtalálható a hannoveri kiállítás kistestvére, az európai rendezvény jelentősége mérséklődik. Mindazonáltal a CeBIT-ek abban továbbra is egyedülállóak, hogy a mobiltelefonoktól a digitális kamerákon át a szuperszámítógépekig minden együtt van, amiről az adott évben tudni érdemes. Mindez azonban ömlesztve, ép ésszel felfoghatatlan mennyiségben dől a közel félmillió látogató elé, akik közül még a hetijegyesek is csak felületesen tudnak megismerkedni a kiállított termékekkel. Az sem vitás, hogy a CeBIT minden évben különleges esemény a hardverpiac éves naptárában. A technológia barátainak „karácsonya”, egy hétig tartó piros betűs ünnep, új időszámítás kezdete. Egész évben nem jelenik meg annyi újdonság, mint itt. Ebből következik, hogy az előző esztendő innovációs termékei elavultakká lesznek, és az áruk mélyrepülésbe kezd.

A fogyasztói termékek közül a kiállítás slágerei az idén az 1 megapixeles álomhatárt átlépő, élvezetes képet adó, digitális kamerával szerelt mobiltelefonok voltak. Hoszteszlányok szólították le a járókelőt, mellé állítottak egy vicces kosztümbe öltözött statisztát, elkattant a telefon, és egy mobil nyomtató pillanatokon belül fotóminőségben állította elő a közös képet.

A gyártók által diktált telefontrend azt mutatja, hogy 2004 szupermodelljei „twist and flip” megoldással szereltek – vagyis fedelük minden irányba forgatható -, nagyképernyőjük pedig többszázezer szín megjelenítésére képes. A készülékek alapmemóriája kártyával bővíthető, hogy a beépített kamerával rögzített fotók és videóanyagok tárolhatók legyenek a telefonon. Ilyenkor nem jön rosszul egy hordozható fotónyomtató sem, amely bármikor kézzelfoghatóvá teszi a megörökített állóképeket – derült ki a kiállításon.

A legfrissebb áramlatok  

• Nagy felbontású, legalább 1 megapixeles kamerák a mobiltelefonokban
• Windows alapú okos mobiltelefon (smartphone) megjelenése
• A drótnélküli mobil nyomtatók előretörése
• A drótnélküli hálózatok (WL AN) biztonsága fejlődik, már telefonálásra és mozgókép átvitelére is alkalmasak
• A notebookok a desktop-alkalmazásokban is hódítanak
• A mozgó alkatrész nélküli adathordozók, flash memóriák sikere
• USB-s eszközök (memóriák, MP3 lejátszók, kiegészítő kütyük) terjedése
• Az internetes biztonságtechnikai cégek spam-ellenes termékeinek népszerűsége nő  

KÉPKORSZAK. A CeBIT arra is rávilágított, hogy az egyre terjedő smartphone-ok napjainkban módszeresen döntik romba a tenyérszámítógépek tekintélyét, és lassan át is veszik a szerepüket. A mobiltelefóniában növekvő szerepet kap az adatszolgáltatás, és elemzők reményei szerint a 2004. év – a kamerás mobiltelefonok terjedésével – az mms képüze-net-forgalom fellendülését hozza magával.

A 3G mára valóság; több európai országban működik ilyen kereskedelmi hálózat. Mindez olyan, harmadik generációs UMTS mobiltelefonok terjedését kívánja meg, amelyek képesek a gyors internetkapcsolatra, s a fejlett képalkotási megoldásokra.

A telefonba integrált kamerákkal a mobilkészülék-gyártók alaposan feladták a leckét a kompakt digitális fényképezőgépek készítőinek, legalábbis abban a szegmensben, ahol a felhasználók nem vágynak pengeéles, profi minőségre. A digitális fényképezőgépek e téren akkor maradhatnak versenyben, ha a gyártók finomítják a hagyományos fényképezőgép-funkciókat, illetve mérséklik a gépek árát.

A hannoveri kiállításon az is kiderült, hogy egyre több cég gondolkodik személyi egészségmenedzser eszközökben, amelyek vérnyomást, szívverést, bőrkipárolgást vizsgálnak, és a leleteket a háziorvos gépére továbbítják. Ezek egyébként jobbára laptopok, ez a géptípus ugyanis, miután tudása kiegyenlítődött az asztali komputerekével, az értékesítés tekintetében is felzárkózott azokhoz. Hosszú távon akár az asztali gép szerepének újragondolása is időszerűvé válhat. A notebookok esetén azonban továbbra is nyitott a tápellátás kérdése, ami az utóbbi időben nem sokat fejlődött. A nagy felbontású színes kijelzők nagy áramigényűek, a high-tech notebookok így még mindig csak másfél-két órán át működőképesek konnektor nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik