Gazdaság

Az ellenajánlat

AZ IRÁNYÍTÁS MEGSZERZÉSE. Amennyiben egy nyilvánosan forgalmazott részvényre valaki vételi ajánlatot tesz, az nem zárja ki, hogy más is megszerezhesse az adott társaság feletti irányítást; ennek módja az ellenajánlat.

MAGASABB ÁR. Ellenajánlat az elfogadó nyilatkozat megtételére nyitva álló határidő lejárta előtt 15 nappal tehető, a benne felajánlott ellenértéknek minimum 5 százalékkal meg kell haladnia az eredeti (konkurens) ajánlatban szereplő összeget. Az ellenajánlathoz felügyeleti jóváhagyás kell.

GYORS JÓVÁHAGYÁS. Ha egy újabb ellenajánlat az eredeti ajánlattól (ellenajánlattól) csak a felajánlott ellenértékben tér el, úgy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének azt három napon belül jóvá kell hagynia. Így biztosított, hogy az eredeti ajánlattevő egy esetleges ellenajánlatra azonnal reagálni tudjon.

RENDELKEZÉSI JOG. Az ellenajánlat lényege az, hogy amennyiben azt a felügyelet jóváhagyja, hatálytalanná teszi az előző ajánlatra adott alapesetben visszavonhatatlan elfogadó nyilatkozatokat, így a részvények felett újra az eredeti tulajdonos rendelkezhet. Ellenajánlat gyakorlatilag csak olyan cégek felvásárlásakor jöhet szóba, ahol az ajánlattevő nem többségi tulajdonos. Jogszabályi rögzítése úgy védi a befektetői érdekeket, hogy nem változtat az elfogadó nyilatkozat – felvásárló számára biztonságot adó – visszavonhatatlan jellegén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik