Egri Sauvignon Blanc 2002, Simon Pincészet |
Don Simonról írtunk már párszor, mert illatos és sűrű vörösei az Egri borvidék legjobbjai közé tartoznak, ami nem csekélység, mert szerencsére ezen a borvidéken, ahogy kell, van vagy két tucat komoly borászművész. Ám a maestro fehérben is erős, ahogy a borvidék is. Ez a most bemutatandó bora káprázatos és perverz itóka.
Ugye a sauvignon blanc többnyire a zöld reflexeket vető ropogós, friss, savas és vegetális bor, még egy Nagy Ő-fan vagy Szuperbuli-rajongó is megismeri jellegzetes bodzás fűillatáról, bár ez utóbbi azért nem biztos. Jó és fontos borológiai funkciót tölt be ez a zöld cucc: könnyedsége okán kellemes diskurzusbor, és nincs mása a saláta- és spárga-fronton. E hatások eléréséhez korán szüretelik és reduktívan iskolázzák, hordót nem lát, egyszerű és zöld élményt ad, mint midőn legelünk a legelőn.
Mármost létezik egy másik arca is a sauvignon blanc-nak, mely nálunk kevéssé ismert: a későbbi szüret, az imígyen értelemszerűen nagyobb beltartalmi értékek (extrakt, alkohol, cukor, miegymás), a hordó, mi több, a barrik – mindez teljesen más karakterű, jóval mélyebb, bonyodalmasabb és borosabb bort eredményezhet, mint a zöld verzió. Na ilyen a Don Simon sauvignon blanc-ja.
Azért neveztük perverznek, mármint a világos aranysárga, szép borszínű bort, mert olyan érzéki, kábító és eredeti illata van, hogy hú. Még kicsit tán túlteng a fa, de mögüle érett, intenzív, fűszeres illathullámok törnek elő: lehidaltam, hogy rövid legyek. A pohár falán lassan olvadó korona jelzi az irdatlan extraktot, a bor olajosabb mozgású persze, mint zöld változata. A poharat megcsókolva ugyanezt a teltséget érezhetni, és a jó édességet, a nem geil, természetes cukrát a nyárnak. Meg a 15,5 százalékos alkoholt, amely az érzéki illattal és teltséggel szép összhangban egyesülve veszedelmes varázsitallá teszi a bort. Így ez a bor (mely tehát a borvidék egyik legnagyobb fehérbora a Gál Tibor chardonnay-je, Pók Tamás zengője és Lőrincz György olaszrizlingje mellett) nem a saláták és spárgák bajnoka, hanem egészen más ízeket és helyzeteket vonz. Mangalicasonka plusz sárgadinnye, komoly arckifejezésű füstölt halak (angolna, pisztráng, makréla), töltött káposzta, tejszínes pulykamell, gorgonzola, kecskesajt, raklett, ilyenek.