Gazdaság

Új kedvenc

A bankpapír megtorpant, de a további eredmények ismét lendületbe hozhatják.

Még a nagy BUX-emelkedésnek, iilletve utóbb a korrekciónak sem sikerült árnyékba szorítainia a Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) részvényét. A papír az elmúlt hetekben látványosan emelkedett, árfolyama megközelítette a 7 ezer forintot, azaz a kibocsátási árhoz képest több mint 50 százalékos hozamot lehetet elérni, mindössze pár hónap alatt. Mi az oka e ralinak? Folytatódhat-e tovább e régiós összehasonlításban is figyelemre méltó emelkedés?


Új kedvenc 1

Fundamentális oldalról az FHB részvénye a lakáshitelezési rendszer kockázataival együtt is kifejezetten jó papír. Az erőteljes növekedés, a magas hatékonyság és a kedvező piaci kilátások miatt e részvény az elemzők egyik kedvencévé vált. Az FHB részesült a közép- és kelet-európai bankszektorban bekövetkezett felfutás áldásos hatásaiból is: a cég látványos növekedése és a szakmai tulajdonos hiánya okán a külföldi befektetők szemében egy „kis OTP” lett. Az árfolyam növekedésének további lökést adott, hogy a részvény BUX-komponens lesz.

A kedvező piaci hangulatot tovább erősítette, hogy – rácáfolva a pesszimisták várakozásaira – a megszorítások nem okoztak drámai szűkülést a jelzáloghitelek iránti keresletben. Az FHB tehát azzal dicsekedhet, ami számos magyar tőzsdecégnél hiánycikk: van sztorija.

Mindazonáltal az árfolyam növekedése a 7 ezer forintos szintet közelítve megtorpant, s jóllehet volt olyan elemző, aki 8,5 ezer forintos célárfolyamot határozott meg, a piaci szakemberek óvatossá váltak. A kurzus ugyanis immár elérte, sőt meghaladta az elemzői célárfolyamok többségét, és előtérbe kerültek a kockázati tényezők. Az FHB számos olyan nehezen becsülhető paraméterrel rendelkezik, amely a bank reális piaci értékét befolyásolja. A jelzálogpiac nagyfokú szabályozási érzékenysége, az FHB jelzálogpiaci részesedése, a kamatmarzs felosztásában megfigyelhető partnerbanki kockázat, a hozamgörbe alakulása – mind bizonytalansági tényezők a papír szempontjából. A nagy rali utáni további emelkedéshez így e banknak bizonyítania kell: ha a következő hónapokban nem tapasztalható erős fundamentális teljesítmény, úgy nincs reális esély a további számottevő felértékelődésre.

Az FHB az eddigi felfutás nyomán sem tekinthető erősen túlárazott papírnak, hiszen a társaság idei tőkearányos nyeresége (ROE) meghaladhatja a 40 százalékot, és a jelzálog-hitelezési tevékenységben változatlanul van növekedés. Mindazonáltal a piac a későbbiekre tekintve is pozitív várakozással kezeli a társaságot, miután az meghálálta az eddigi bizalmat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik