Gazdaság

Válogatósan



Válogatósan 1
Magvizsgálat. Kiszűrik a selejtet.

Röntgenfelvételeket készít a cukorrépa magjairól Európa egyik legnagyobb vetőmaggyártója, a német Strube-Dieckmann; a vállalat a saját fejlesztésű szkennerével nyert háromdimenziós kép alapján válogatja a legjobb minőségű magokat.

A kisteljesítményű röntgenberendezés speciális asztalra helyezett forgó magokról készít háromdimenziós felvételeket, amelyeken elkülöníthető a mag táplálószövete, az embrió, vagy a maghéj; ezek mérete, egymáshoz viszonyított aránya pedig sokat elárul a mag életképességéről. A korábbi kutatások során ugyanis a cég felderítette a magfelépítés és a kifejlett növény minősége közötti összefüggéseket.

A gyártó összesen húsz paramétert határoz meg a felvételekről, s ezek elemzése után robotok döntenek a magok sorsáról: a selejtes darabokat lelökik a futószalagról, a biztosan kicsírázók és megfelelő hozamot, valamint cukortartalmat ígérők pedig piacra kerülhetnek. A Strube-Dieckmann most a Fraunhofer Instituttal együttműködve más növényfajok magjaira is megpróbálja kidolgozni a röntgenes minőségellenőrzést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik