Gazdaság

Színes rizling



Színes rizling 1
Szemelt Rizling 2001, Szeremley Huba

Eredeti arca a megújuló magyar borvilágnak Szeremley Huba. Nagy játékos és messziről jött ember, aki külországokban akkumulált tőkéit honi szőlőtőkékbe öli, igazi nagy játékosok módjára, akik a rulettasztal mellett vagyonokat vesztenek a szenvedély rabságában. Szeremley szenvedélye a bor, és sokszor emleget két jópofa bon mot-t. Az egyik: hogyan lehet szert tenni borászkodással egy egész kis vagyonra? Úgy, hogy az embernek van egy egész nagy vagyona, borászkodik, így lesz egész kicsi a vagyona. A másik: a magyar borász egy görög sorstragédia szereplője, amelyben látni a biztos bukás kérlelhetetlen dramaturgiáját, azt, hogy bármit teszel, tuti buktára vagy ítélve. Emez út egy állomását mutatjuk be ezen a héten a Figyelő Borpolcán tallózónak. Szeremley színes egyéniség, aki színes dolgokkal áll elő, a Badacsony körül szürkemarha-gulyái kérődznek az egyre melegebb napon, konnektorszínű bivalyok is bámulnak, mangalicák göndörödnek, syrah és bakator érik a palackokban, kozmopolitizmus keveredik mélymagyar színekkel. A Szemelt Rizling jól sikerült innováció, jó beszélgető- és gasztrobor, mely régies címkéjével és kecses rajnai palackjával méltán népszerű szereplője a magyar-görög drámák színpadának.

A Szemelt Rizling rajnai rizling és olaszrizling javából kiszemezett borok küvéje, szép, szinergikus házasítása. Jelzem, napnyugati szakírók fikázó megjegyzése szerint az olaszrizling (welschriesling) nem is rokona az igazi rizlingnek, ennek a teuton hősnek, ki acélos fényeket villant, bírja a hideget, az egyik első számú világbor (a chardonnay és a sauvignon blanc mellett). Az olasz meg olyan kis másodlagos frissességű, jellegzetesen közép-kelet-európai izé, többnyire közönséges, de képes a csodákra is, néha.

A nász sikeres, mégpedig azért, mert a bor telt és friss, többet ad, mint a szokásos reduktív pettingborok. Szép, zöldes reflexekkel meghintett világos szalmasárga borszínnel köszön, virágos-gyümölcsös, őrült komoly, túlérettes illatát szép palackbuké érett színképvonala gazdagítja, szájban ugyanez a némi mineralitással díszített túlérett benyomás és szép egyensúly. Szignifikáns jegye a túlérett teltség, az egész olyan üde, mint egy kellemes negyvenes nő (férfi), aki üres óráiban a 2001. évi Szemelt Rizlinghez fogast fogyaszt hidegen és hideg tojásételeket, jércesalátát és mangalicasonkát, csemege sertéskarajt és kecskesajtot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik