Gazdaság

Fokozná a szigort a jegybank

a költségvetésben. Általában is kongatja a vészharangot, rendre borúlátóbb előrejelzéseket adva közre, mint amit a kormány mond, vagy amit saját szakemberei korábban mondtak. Az infláció ez évre várható mértékét már egyenesen “mellártamási” magasságba, 7,4 százalékra teszi (a novemberben menesztett KSH-elnöknek e jóslat miatt kellett távoznia), a növekedés üteme pedig a jegybank szerint alig fogja meghaladni a 3 százalékot. Az MNB-ben úgy látják, nem elég a draskovicsi 150 – illetve a decemberben már elhatározott befagyasztásokkal együtt 185 – milliárdos lefaragás, a célul kitűzött hiány eléréséhez több megszorításra lenne szükség.

A Pénzügyminisztérium sokszor tévedett az államháztartás állásának megítélésében – bár önmagában ettől még az MNB nem tévedhetetlen. A veszély azonban, amitől a jegybankban tartanak, nagyon is valóságos. Az infláció az elmúlt év utolsó hónapjaiban vészesen felgyorsult, és erre rakódnak most rá az év eleji áfa- és jövedékiadó-emelések. A drágulás januárban már 6,6 százalék volt, és ez az év közepére akár 8 százalékra is felgyorsulhat. Ha a lakosság és az üzleti szféra az ebből fakadó drágulást megint az élet természetes velejárójának fogja fel, azaz erősödnek az inflációs várakozások, akkor az árak csakugyan tovább emelkednek. Szerencsére egyelőre nem slágertéma a pénzromlás, de ne legyünk elbizakodottak: olyan is volt, hogy mindenki, aki számít, megfeledkezett a költségvetési fegyelemről. És olyan is, hogy a gazdaságpolitikusok nem tartottak a fizetési mérleg elszaladásától. Most ennek az amnéziának isszuk a levét.

Az inflációs várakozások lehűtésénél csakugyan nincs fontosabb. Ezt mozdítaná elő a költségvetési fegyelemre intés és a magasan tartott kamat. “Az elkövetkezendő időszakban várhatóan nagyobb hangsúly helyeződik a jegybank kamatpolitikájára” – szögezi le a monetáris tanács. Az árfolyamról korábban túl sokat beszéltek, de egyelőre nem tudni, pontosan mit jelent a mostani váltás. A kamatot nem lehet ide-oda rángatni az államháztartás mindenkori állásától függően. Annál jobb. Vége a folytonos jegybanki beavatkozásoknak. A labda a kormánynál van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik