Gazdaság

Miért fontos a cégnövekedés?

ÁRFOLYAM-ALAKÍTÓ TÉNYEZŐ. A tőzsdén az árfolyamok emelkedésének egyik legfontosabb forrása (az értékelési szintek változása mellett) a jegyzett társaságok növekedése, amelynek központi eleme az eredményesség javulása.

ÜTEMFÜGGŐ. A befektetők általában két tényezőért hajlandók pénz fizetni; a biztos készpénztermelő képességért és/vagy az eredménytömeg növekedéséért. Egy részvény értéke a jövőben megtermelt cash flow-tól függ, ezért a növekedési ütem módosulása számottevő változást hozhat az árfolyamban. Amennyiben nincs növekedés egy adott társaságban, részvényei konzervatív értékelési szintek mellett forognak. Magas növekedés mellett indokolható az agreszszív árazás is.

A VÁRAKOZÁSOK VÁLTOZÁSA. A növekedés tanulmányo-zásakor mindig a jövőbeli folyamatokat kell figyelni, leginkább az elemzői EPS-előrejelzések (earning per share – egy részvényre jutó eredmény) változására koncentrálva. A legszerencsésebb eset, ha egy társaságtól várt eredmény folyamatosan növekszik, ebben az esetben – megfelelő piaci körülmények között – az EPS-várakozások emelkedését általában követi az árfolyam is. A várakozások csökkenése – annak ellenére, hogy a következő évi eredmény továbbra is magasabb lehet az adott évinél – indokolhatóan az árfolyam lemorzsolódása irányába mutat, mivel korábban a piac az adott társaság esetében dinamikusabb növekedési pályával számolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik