Gazdaság

Komárom, rév

Megduplázza komáromi gyárának alapterületét - és ezzel várhatóan termelését, exportját és létszámát - a Nokia.

Körülbelül tíz perc – válaszolta nemrég a Nokia komáromi gyárának egyik mérnöke arra a kérdésre, hogy a gyártósort mennyi idő alatt lehet átállítani egy másik mobiltelefon-modell összeszerelésére. A futószalagok gyakorlatilag állandóan mennek, és ontják a különböző műanyagformákba öntött magas technológiát.


Komárom, rév 1

ÚJ CSARNOK. A finn társaság eddig is nagyüzemben gyártotta termékeit az észak-dunántúli városban, most azonban szó szerint még nagyobb lesz az üzem. Az ipari parkot ábrázoló grafikán a legnagyobb “doboz”, vagyis az összeszerelő csarnok gyakorlatilag megduplázó-dott, ahogy Jyrki Jalasto, a Nokia Komárom Kft. ügyvezető igazgatója a tervezett bővítést jelezte bemutatójában. A cég jelenleg egy 20 ezer négyzetméter alapterületű összeszerelő üzemmel és egy 10 ezer négyzetméteres, az alapanyagokat a beszállítóktól átvevő csarnokkal rendelkezik. Öszszesen közel kétezer alkalmazott dolgozik itt. A 30 ezer négyzetméternyi termelőbázis a mostani döntés értelmében 50 ezerre nő, vagyis a 20 ezres csarnokból még egyet felhúznak. Ebből lehet arra következtetni, hogy a termelés és az összeszerelő alkalmazottak létszáma “csúcsra járatás” esetén meg fog duplázódni. Egyébként a négyzetmétereken kívül szinte teljes a hírzárlat az üzleti számokat illetően – ez nem meglepő a pénzügyi adatokat hagyományosan hétpecsétes titokként őrző cégnél. A beruházás értéke mintegy 50 millió euró lesz, az új csarnokban már a tavasszal közel 500 új alkalmazott fog dolgozni, az értékesítésre szánt első telefon pedig várhatóan szeptemberben kerül le a szalagról. Az éves gyártókapacitásra, illetve a termelés nagyságára, a Magyarországon elért bevételre és üzleti eredményre vonatkozó kérdések megválaszolása elől a finn vezető udvariasan kitért. Máshol egyébként az üzemek bővítése nincs napirenden. Ennek elsősorban az az oka, hogy az európai, közel-keleti és afrikai összevont régióban nő jelentősen a kereslet a Nokia-termékek iránt, ezt az óriási térséget pedig nagyrészt Komáromból látják el készülékekkel.


Komárom, rév 2

“Nem számolgatunk, lesz, ahogy lesz” – mondta Jyrki Jalasto arra a kérdésre, hogy a gyárbővítéssel a Nokia várhatóan az élre ugrik-e a magyar exportőrök ranglistáján. Az adatközlés hiánya miatt csak találgatni lehet, hogy a társaság az elmúlt években – a sejtéseket igazolva – dobogós, harmadik helyet foglalhatta el a kivitelben élenjáró Audi Hungária Motor Kft. és a Flextronics International Kft. mögött, de a Philips Magyarország előtt. A komáromi termelés várható megduplázása gyakorlatilag a Nokia exportjának megkétszerezését feltételezi, hiszen a készülékeknek csak elenyésző százaléka marad Magyarországon. Azt azonban nem tudni, hogy a Nokia mikorra tervezi az új csarnok adta kapacitás teljes kihasználtságának elérését. Az “éles” termelés szeptemberi indításából mindenesetre arra lehet következtetni, hogy az export jelentős megugrása elsőként inkább a 2005-ös naptári év összesített számaiban fog jelentkezni.

VERSENYBEN. Addig persze a többi nagy exportőr is növelheti kivitelét, becslések szerint azonban az Audinak Győrben a 2002-es 836,5 milliárd forintos eredményét még 50 százalékkal növelnie kellene, hogy a Nokia várható méretét elérje. Az autógyártónál dinamikusabb viszont az ugyanabban az évben 740 milliárd forintot megközelítő export-árbevételű Flextronics növekedése, amely egyébként szerződéses partnerként például a Nokia versenytársainak mobiltelefon-gyártásában is részt vesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik