Gazdaság

Kockázatitőke-befektetés

PROFITCÉLOK. A kockázatitőke-befektetések során professzionális szervezetek, befektetők magas kockázatú, tőzsdén nem jegyzett vállalatokban, közepes időtávra – leggyakrabban 3-7 évre – szereznek részesedést. Elsődleges céljuk a magas hozam realizálása a kiszálláskori értékesítés, az úgynevezett exit során. Az exit kulcsszerepet játszik a befektetés folyamán, ezért pontos feltételeit a befektetők már a tulajdonszerzésről szóló szerződés megkötésekor lefektetik, de általában van lehetőség a kondíciók módosítására is.

KISZÁLLÁSI MÓDOK. Az exitnek több fajtája is van. Ezek egyike a szakmai/stratégiai befektetőnek történő értékesítés (trade sale). További mód a tőzsdei bevezetés és nyilvános értékesítés (public to private transaction, avagy initial public offering – IPO), tőzsdei jelenlét esetén a részvényeknek az alap tulajdonosai között történő felosztása, illetve piaci értékesítése. Végül szóba jöhet még a részvények eladása az eredeti tulajdonosoknak vagy a vállalat felső vezetésének (replacement capital, MBO/MBI).

MAGYAR PÉLDÁK. Hazánkban jelenleg a stratégiai befektetőknek történő értékesítés a domináns, az IPO, és a MBO/MBI ügyeletekre főleg nemzetközi területeken találhatunk példákat. A NABI többségi tulajdonosa, az Első Magyar Alap is kockázatitőke-alap, amely azonban tavaly meghosszabbította futamidejét, mivel nem tudott kiszállni legfontosabb befektetéséből, a múlt évben nem éppen a legjobban teljesítő NABI-ból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik