Gazdaság

Az új pénzügyminiszter

keddi bemutatkozása, a fiskális szigornak a miniszterelnök által már kilátásba helyezett megerősítése valamelyest megnyug-tatta a pénzpiacokat. Kissé erősödött a forint arra a hírre, hogy a kormány februárban 155 milliárd forintos kiadáscsökkentés jelent majd be. Pozitív hatása lehet annak is, hogy a pénzügyi tárca módosítja a 2004-re előrevetített 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt. Draskovics 4,6 százalékról beszél, ami ugyan több az elődje által hangoztatott mértéknél, ám elérhető, reális célnak tűnik. Az új pénzügyminiszter hitet tett a közigazgatási és az egészségügyi reformok mellett is, ami persze nem újdonság, mégis újabb esélyt ad az alrendszerek átalakításának. Draskovics keddi bemutatkozó szereplése után úgy tűnt: a felelős szereplők már kezdik kapiskálni, milyen kommunikációt vár el tőlük a pénzvilág. A múlt heti pénzügyminiszter-csere bejelentése még nem ezt tükrözte.

A remélt és tartós megnyugvás másik összetevője a jegybank magatartása. Járai Zsigmond – korábbi aktivitásához képest feltűnően – visszavonult a nyilvánosságtól, egyik helyettese csepegteti csupán a nyilvánosság felé, hogy az MNB-nek nincsenek árfolyamcéljai, nem szándékozik a 250-260 közötti sávban tartani a forintot az euróval szemben. Ez részben a realitások tudomásulvétele, részben pedig azé, hogy nem szabad egyszerre inflációs és árfolyam célrendszert alkalmazni.

Ennél érdekesebb a kormányzati kommunikáció egy másik vonulata. Az, hogy ha a kormány végül mégis feladná az euró bevezetésének 2008-ra rögzített időpontját, ez annak beismerését jelenti-e majd, hogy nem képes gátat vetni az eddigi nyakló nélküli költekezésnek. Az egyszer már kimondott időpont lebegtetését – ami önmagában nem szerencsés dolog, – ugyanis ebből a szemszögből teszik majd hosszabb távon a helyére külföldön és idehaza.

Draskovics Tibor kedden azt a kormányzati szándékot vázolta fel, ami majd az elkövetkező hetek-hónapok alkufolyamataiban válik gyakorlati gazdaságpolitikává. A végeredmény azon múlik, hogy a késő kádári kor technokratáinak kormányfői-pénzügy-miniszteri tandemje képes lesz-e elfogadtatni a “jól kézben tartott költségvetés” új koncepcióját a régire, a jóléti rendszerváltásra hangolódott szocialista frakcióval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik