Gazdaság

Prés alatt

A nemzeti valutát csak egy hiteles gazdaságpolitika szilárdítanámeg.

Ismét a bizonytalanság volt az úr az elmúlt napokban a bankközi forintpiacon és az állampapírpiacon. A forint árfolyama 4 százalékot gyengült az euróval szemben, a hozamok átlagosan 40-70 bázisponttal emelkedtek.


Prés alatt 1

Az utóbbi hónapokban a magyar gazdaságpolitika hitelét vesztette, s az elmúlt két hétben két újabb tényező tovább mélyítette a bizalmi válságot. Az államháztartás 2003-as adatai – bár a piaci várakozásoknak megfeleltek – kedvezőtlenebbül alakultak a Pénzügyminisztérium korábbi prognózisainál. A piac titkon abban reménykedett, hogy a tárca szakértőinek lesz igazuk, ám végül a szkeptikus várakozások bizonyultak helytállónak. A vártnál nagyobb deficitnek személyi konzekvenciája is volt, a pénzügyminisztert menesztették.

A forint a hírekre azonnali gyengüléssel reagált, ugyanakkor drámai, hirtelen forintgyengülés egyelőre nem következett be. A nemzeti valuta egy hét alatt mintegy 4 százalékot veszített értékéből az euróval szemben. A gyengülés fokozatosan ment végbe, az 1-2 százalékos értékvesztéseket kis korrekciók követték, így jutottunk el a 270 forint/euróig. Noha e szint lélektani határ lehet, túlzott reményeket táplálni nem érdemes. Miként azt júniusban, illetve november végén, december elején is láthattuk, elegendő egyetlen nagyobb külföldi szereplő pozícióváltása ahhoz, hogy a kényes piaci egyensúly felboruljon. A múlt heti gyengülés is ekként indult.

A pénzügyi tárca kijelölt gazdája nincs könnyű helyzetben, a hitelesség visszaállítása komoly feladat elé állítja. Ahogy az a miniszterelnöki beszédben is elhangzott, az államháztartási adatok tükrében felül kell vizsgálni az euró bevezetésének időpontját, és új, reális képet kell kialakítani. Amennyiben az eddigi 2008-as céldátum kitolódik, a 2008-ban lejáró kötvények törlesztésére esetleg mégsem euróban, hanem forintban kerül sor. A feltételek ilyetén változása a külföldi befektetők számára kockázatnövekedést jelent, amit várhatóan a pozíció csökkentésével “orvosolnak” majd. Feltehetően az állampapír-piaci eladások mögött is elsősorban ez az ok húzódott meg.

A nemzeti valuta árfolyammozgását az állampapírpiac továbbra is árgus szemekkel figyeli, s a gyengülés a hozamok azonnali emelkedését okozhatja az eladások beindulásával, az ördögi kör logikáját követve pedig maguk a külföldi eladások és az ehhez kapcsolódó tőkekivitel a forint további gyengülését okozzák.

A piac leginkább a konkrétumokra van kiéhezve, kérdéses azonban, hogy az új pénzügyminiszter retorikájának önmagában lehet-e tartós hatása. A vártnál rosszabb tavalyi költségvetés az idei tervek megvalósítását is nehezíti, a külső egyensúlyban érdemi javulás egyelőre nem látszik. Továbbra is számottevő mértékű ingadozásokra van kilátás, talán az újabb kamatemeléseket sikerül elkerülni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik