Gazdaság

Az AKA Rt. értékét

szakemberek könnyedén ki tudják számítani. Az M5-ös autópálya építésének költsége már nyilvánosságra is került, a gazdasági tárca, bár nem közli, nyilván ismeri a koncessziós díjat. Az üzemeltetés költségei sem felmérhetetlenek: tudjuk, hogy e szektorban a nemzetközileg elvárt hozam 11-13 százalék, s azt is tudjuk, mekkora a hitelállomány. Nem gond tehát megbecsülni, mi az az összeg, amit a befektetők jogosan meg akarnak kapni. Félő azonban, ennél jóval többet kívánnak kicsikarni a magyar államból.

Gyanús jel az AKA által megszabott kiugróan magas autópálya-díj. A társaság nem törekedett arra, hogy minden érintettje jól járjon, köztük az ügyfelei, azaz az autósok is. Az árképzés valószínűleg azt tartotta szem előtt, hogy hány olyan arra járó autós van, aki kevéssé árérzékeny, s hajlandó megfizetni a csillagászati díjat is. A társaság így valószínűleg ugyanakkora, vagy több bevételre tett szert, mintha reális áron jóval többen használták volna a pályát. A környéken lakók érdekeit pedig ha lehet, még jobban sértette az AKA Rt. azzal, hogy az autópályát kényszerűen elkerülő forgalmat rászabadította a településekre.

Szakembereknek az sem lehet probléma, hogy felmérjék, extraprofithoz jut-e így a cég. A bevételek az éves beszámolókból ismertek, a jövőbeni pénzáramlás pedig a díjakból és a forgalmi adatokból kalkulálható, s ezt összevetve a cég valós értékével, kideríthető, mit keresne valójában az ügyön az AKA, ha minden maradna a régiben. Ám nem maradhat, mert a kormány a nyomásnak engedve rászánta magát az autópálya-vételre.

A probléma éppen ez: az AKA tudja, hogy a kormány vételi kényszerben van, s a múltból kiindulva nem lesz szívbajos, hogy ezt a vételár felsrófolására használja fel. Ideje lenne tehát, hogy a kormány pontos tájékoztatást adjon az általa becsült cégértékről és azokról a számításairól, hogy mekkora hasznot érhetne el az AKA, ha az övé maradna az autópálya. S ha az utóbbi jóval magasabb, mint hasonló projekteknél a befektetők elvárt hozama, ideje, hogy a civil szervezetek ismét akcióba lépjenek. Talán nemcsak a kormányt tudják rábírni a vételre, de az AKA Rt.-t is a reális áron történő eladásra. Ahogyan nyugat-európai civilek már rendszeresen kikényszerítik ottani cégek etikus viselkedését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik