Gazdaság

A Malév jövője

aligha a múlt heti tőkeemelésen és az ahhoz kapcsolódó költségcsökkentő programon múlik. Valószínűleg nem lesz rá döntő befolyással az sem, ha a cégnek végre tényleg sikerül csatlakoznia egy globális légi szövetséghez, konkrétan a SkyTeamhez. Bizonyára az sem állítja majd felszálló pályára, ha a tulajdonosi jogokat gyakorló ÁPV Rt. jóváhagyja a jelenleginél olcsóbban működtetett nemzeti légitársaság kialakítását célzó stratégiáját. A nemzeti légitársaságoknak ugyanis mára befellegzett, még akkor is, ha ezt szerte Európában kevesen merik bevallani.

A légi közlekedés világszerte válságban van, méghozzá azért, mert ebből az iparágból évtizedeken át mesterségesen száműzték a versenyt. Így nem történhetett meg az a konszolidáció, amely más szektorokban törvényszerűen végbement. A világon 260 fölött van a nemzetközi utakon szolgáló társaságok száma, s további több mint 500 repül hazai légtérben. Európában húsznál is több nemzeti cég van, miközben szakértők szerint fél tucat is elég lenne. Szakértők azt jósolják, hogy nem is olyan sokára már csak három, globális hálózattal rendelkező társaság marad kontinensünkön: a British Airways, az Air France-KLM-szövetség és a Lufthansa. Egyre többen gondolják, hogy az évtized végére a piac felét megkaparintják majd a diszkont légitársaságok.

A Malév eddig nem volt kitéve a piac megpróbáltatásainak, mégis komoly veszteséget termelt. Ezt a tulajdonos állam – miként most is – mindig fedezte, ám a mindenkori kormányok arra már nem fordítottak gondot, hogy jövője is legyen a magyar vállalatnak. Most, hogy az uniós csatlakozással a magyar nemzeti légitársaság is liberalizált piacon működik majd, s az állami támogatás sem lesz megengedett, a túlélés igencsak kérdéses. Ha a szakértők más, nagyobb légitársaságok eltűnését is valószínűsítik, a kis Malévnak kevés esélye van. Repülni ezután is fogunk persze, a versenyképesebb cégek veszik majd át a terepet. Csak éppen a gépre nem lesz ráfestve a magyar nemzeti trikolor – ami a globalizáció korában nem is annyira természetellenes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik