Gazdaság

Kadarságok


Kadarságok 1

Szegzárdi Kadarka 2000, Dúzsi Tamás

Az emberiség több szempontból is kétfelé osztható. Nők, férfiak; hülyék, rendesek; ortológok versus neológok; guelfek és ghibellinek; macskapártiak és/vagy macska-gyűlölők és így tovább. E végtelen számú lehetséges dichotómiák egyike a kadarkához való viszony mentén tagolja bolygónk népességét. (Kadarka: törökszőlő, gamza, negru moale, talán a török elől felfelé húzódó rácok hozzák a Balkánról, elterjedési határa szinte egybeesik a török hódoltság határával, epitethon ornansa a fűszeresség, a XIX. század elején a kékszőlők kétharmada kadar, alkalmas az aszúsodásra, macerás, nem bírja a magaskordont, ezért lehanyatlik).

Van ugyanis, aki esküszik a kadarkára, mint a magyar géniusz kifejezőjére, mely nagy borok megtestesítésére is képes, a kadarka a magyar pinot noir, a pinot noir a világ kadarkája, mert páratlan fűszerességével olyan sajátos entitás, melyhez nincs fogható, más szőlő nem tudja ezt. A másik párt szerint so-so, a kadarka a népi borászkodás jellegzetes izéje volt, érzelmi kérdés, igazából nem lehet nagy bort kihozni belőle, nagy borok megtestesítésére nem képes, egyszerűen azért, mert kevesebbet tud, mint a hasonszőrű világfajták. Mi nem tudjuk, nem lévén szakmabéliek, túl nagy etvasznak nem gondoljuk, de úgy véljük, fontos funkciói vannak/lehetnek a mai magyar önológiában. Egyfelől modern, illatos, fűszeres, gyümölcsös, karcsú gasztroborként, másfelől nagy vörös küvék olyan alkatelemeként, mely jellegzetes aromáival gazdagítani képes egy nagy blend ízkomplexumát.

Dúzsi Tamás fahordóban érlelt kétezres kadarkája szimpatikusan régi stílusú bor, mely hozza persze a fajta fűszereit, de mélyebb, teltebb és testesebb árnyalatokkal, mint amilyeneket manapság a divatos újborok, bozsolék, sillerek és mindenféle reduktív cuccok hozni szoktak.

Szép gránátba hajló rubinszínű, tartalmas (kicsit túlérett szőlős, virágos) illatú, málnás felhangú, karcsú, fanyar savakkal felszerelt bor, utóízében is a 2000. év balkáni nyarának és az érett szőlőnek az ízei integetnek. Príma, könnyű vörösbor ez hibátlan sav-alkohol egyensúllyal, pörköltbor, és paprikás ételhez meg halászléhez nincs jobb gasztrobor a világegyetem általunk belátható részein, mint a Dúzsi kétezres kadarkája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik