Gazdaság

Hálószövögetés

Nem ugrásszerű a magyarországi világhálós reklámköltések növekedése, de a hagyományos piacénál így is jóval nagyobb a dinamika.


Hálószövögetés 1
A 25-30 éves városi fiatalokat megcélzó kampányokban ma már szinte kötelező a legalább kiegészítőnek tekintett internetes megjelenés,az online média alkalmazása.

Ha mosóporhirdetés jelenik meg a portálon, kiszállunk az üzletből – fogadták meg a “hőskorban” az Index alapítói. Azóta ez a “szentségtörés” is bekövetkezett, ám ígéretüket nem tartották meg. A televíziókban megszokott arányokat azonban még nem éri el a napi fogyasztási cikkek reklámozása az interneten. Az online piac szereplői ugyan már huzamo-sabb ideje arra számítanak, hogy a világhálós reklámozásban részt vevők összetétele a hagyományos médiumoknál megszokott formát veszi fel. Ennek megfelelően sokan már tavaly áttörést vártak a fogyasztási cikkeket gyártók, vagyis az FMCG-nek nevezett szektor cégeitől.


A roham azonban elmaradt, az idén is csak mérsékelten nőtt az ilyen termékekkel foglalkozók szerepe. “Csendes, szolid próbálkozás látszik, minden társaság megjelent a neten, de nem sokat költ” – mondja Keresztúri Gergely, a Red-stars. Hungary Rt. médiaügynökség vezérigazgatója. “Megugrott az idén az FMCG szektor, de még csak tapogatóznak, az igazi áttörés jövőre várható” – erősíti meg Novák Péter, a Kirowski Rt. üzletág-igazgatója.




 Mekkora a piac?
A Red-stars. felmérése alapján 2002-ben 1,3-1,5 milliárd forint, a Magyar Reklámszövetség szerint 1,6 milliárd forint áramlott a magyar online reklámpiacba, az idén pedig 1,5-1,8 milliárdos konszenzus alakult ki a várako-zásokban. A Kirowski ugyanak-kor saját visszajelzéseiből arra következtet, hogy a piac 2003-hoz képest akár 40 százalékos bővüléssel, 2,2 milliárd forintra is ugorhat. “A növekedés nem drámai mértékű, de figyelemre méltó, hogy jóval magasabb, mint a hagyományos médiumok-nál, és nem a listaáron számolt, hanem a valóságban elköltött pénzeket mérjük” – emeli ki Keresztúri Gergely. Nincs benne viszont ezekben a felmérésekben az az összeg, amelyet a hirdetők olyan speciális internetes megjelenésekre költenek, mint például a kampányhoz kapcsoló-dó külön oldalak. Márpedig nem elég csupán elhelyezni egy reklámcsíkot a leglátogatottabb oldalakon, az átklikkelőket célszerű ezekre a külön oldalakra irányítani. “Mivel ezekre a cégek körülbelül ugyanannyit költenek, mint a reklám elhelyezésére, a bővebben számított piacméret a mért költéseknek a duplája, körülbelül 4 milliárd forint lehet” – véli Novák Péter, a Kirowski igazgatója.

A forgalom döntő részét továbbra is a távközlési cégek, az autó-gyártók és a pénzügyi szolgál-tatók hozzák, amelyek évek óta a legbiztosabb hátterét adják ennek a piaci szegmensnek. Kezdetben az informatikai cégek nyomulása is erős volt, tavaly viszont rendkívül visszafogottan reklámoztak, és csak az idén indultak be a nagyobb szereplők jelentősebb kampányai.


Bontogatja szárnyait a világhálón a gyógyszeripari reklám, és Keresztúri Gergely például arra számít, hogy jövőre a média-tulajdonosok is (a bartertől a fizetős reklámozás felé fordulva) saját termékeik hirdetésébe kezdenek. Novák Péter szerint eddig “az elvárhatónál sokkal kisebb mértékben” jelent meg a hirdetésekben a turizmus és hasonlóan nagy, kihasználatlan lehetőségek állnak a kiskereskedelmi üzletláncok szegmensében.


Az online piac azonban így is gyorsabban fejlődik, mint a hagyományos médiumokban való reklámozás. “Bármelyik számsorra nézek, biztos növekedést látok, és a látogatottságokban egy általános, 10 százalék körüli bővülés rajzolódik ki” – összegzi az internetes hirdetési piac idei változásait Keresztúri Gergely. Bár hurráoptimizmusra nincs okuk az online szegmensben is működő médiaügynökségeknek, többségük elégedett a folyamatokkal.



Hálószövögetés 2

Ennek elsősorban az az oka, hogy 2003-ban megugrott a világhálót használók száma, médiapiaci szempontból viszont ugyanilyen fontos, hogy terjed a szélessávú kapcsolat, vagyis javul a netes csatlakozások minősége. “A reklámfogyasztók tetemes hányada a hagyományos médiumok mellett az internetre is mind több időt szán” – emeli ki Novák Péter. Nem csoda, hogy a hirdetők egyre nagyobb lehetőséget látnak a világhálóban, igaz, a fejlődés a médiapiac összesített méretéhez képest még mindig nagyon alacsony szintről indul. “Az internetes lehetőségek önmagukban nem növelik a cégek éves reklámbüdzséjét, de a kereten belül egyre nagyobb szeletet hasít ki az online média” – mondja Szeder Péter, a Universal McCann online média tervező-vásárlója.


Hálószövögetés 3

A világháló térnyerését jelzi az is, hogy a médiavásárlással foglalkozó ügynökségek szerint bizonyos kampányokban ma már szinte kötelező a legalább kiegészítőnek tekintett internetes megjelenés. “Annak a cégnek például, amely a 25-30 éves városi fiatalokat célozza meg termékével, ma már stratégiai elem lehet az internet” – véli Szeder Péter. A célcsoportok egymástól való minél jobb elkülöníthetőségét egyébként az teszi lehetővé, hogy az internetezők száma elérte az ehhez szükséges kritikus tömeget, és ez sokat segíthet a hirdetési piac fejlődésében is. Az egyik legszembetűnőbb idei változás ugyanakkor pont nem a jól célzott, hanem a tömeges reklámokhoz kötődik. A vezető hazai internetes portálok a tematikus oldalaikon elhelyezett, célzott hirdetések áraihoz képest akár 50 százalékkal olcsóbban adnak helyet azoknak, akik hajlandóak eltekinteni a reklám bizonyos aloldalakra való fókuszálásától. Ez kimondottan előnyös azoknál a termékeknél, amelyek már általános ismertséget élveznek, s a vevőkörük is széles, mert így ugyanannyi pénzért sokkal hoszszabb ideig tudnak jelen lenni a kiválasztott internetes portálokon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik