Gazdaság

Adósimítások

Az adótörvények részletes parlamenti szavazása előtt már teljesen esélytelennek látszott a Hegyi Gyula szocialista képviselő által beterjesztett javaslat a negyedik adókulcs bevezetéséről a személyi jövedelemadózásban: az MSZP költségvetési bizottsági tagjai egységesen ellenezték.


Adósimítások 1

A Figyelő számításai szerint a próbálkozások ellenére sem sikerült enyhíteni minden jövedelmi kategória adóterhelését (lásd a grafikont). Ennek oka az, hogy 3-ról 4 százalékra emelik az egészségügyi járulékot, és ezt nem mindig ellensúlyozzák az adótábla és az adójóváírás könnyítései. Éppen a minimálbér, valamint az átlagbér körül keresők esetében nőnek valamelyest a terhek. Még akkor is, ha az alacsony jövedelműekre szabott külön matematika bevezetésével a minimálbér szintjén (a jövő évtől havi 53 ezer forint) lenullázzák az szja-t, sőt még e fölött, 60 ezerig is jár havi 540 forintnyi, majd 63 ezerig egy csökkenő összegű extra adójóváírás.

Összesen 25 milliárd forintot hagyott kinn a kormány a szociális partnereknél az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal a múlt héten kötött megállapodás (Figyelő, 2003/44. szám) keretében – tudta meg lapunk. A legvaskosabb tétel, 14 milliárd forint a forrásadó megemeléséről való lemondás miatt esik ki. Ezenkívül 8 milliárdba kerül, hogy az iparűzési adó negyedét le lehet írni a társaságiadó-alapból, illetve 1 milliárdba, hogy a szilárd tüzelőanyagot meghagyják a kedvezményes áfa-körben, 4 milliárdba pedig az, hogy mégsem viszik le 70-ről 65 százalékra a táppénz átlagkeresethez viszonyított mértékét. Másrészt a kormány a szavazás előtti utolsó bizottsági ülésen elfogadtatta, hogy az átlagkereset 2,5-szereséről 3-szorosára emeljék a nyugdíjjárulék “plafont”, így a maximális járulékalap várhatóan napi 12,5 ezer forint lesz az idei 10,7 ezer forinttal szemben, A költségvetés így 10 milliárdot visszahoz az engedményekből.

A lakáshitel-törlesztés adókedvezményének tervezett szigorításán kismértékben puhítanak: 8 helyett 10 millió forint a használt lakások vásárlására nyújtott hitelek összeghatára, amely alatt a törlesztés 30 százalékában, de legfeljebb 120 ezer forintban megszabott kedvezményt igénybe lehet venni. Továbbá, ha a lakástulajdonos párja (egyben adóstársa) gyesen van, akkor valamivel nagyobb kereset mellett jogosult a kedvezményre, mint, ha nem.

A bor jövedéki adójaként az eredetileg elgondoltnál kevesebbet, literenként 12 helyett csak 8 forintot szednek (az idén ez 5, illetve a nem szőlőből készült nedű esetében 50 forint). Kieszközölték a honatyák azt is, hogy a futballbírák és más sportágak mérkőzésvezetői alkalmanként 5 ezer forint (évenként a minimálbér) erejéig adómentesen sípolhassanak.

Lapzártakor még kérdés: sikerül-e a honatyáknak elérniük az iparűzési adó egyenletesebb szétterítését a települések között. A kormány ugyanis nem pártolja azt a javaslatukat, hogy az áram- és a vezetékesgáz-szolgáltatások iparűzési adóját ne a telephelyek hovatartozása szerint, hanem a fogyasztás helye alapján kelljen megfizetniük a közüzemeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik