Gazdaság

Kötvényhozam-számítások

TÖBB TÍPUS. A kötvénypiacon befektetők számára fontos, hogy az adott kötvénynek mekkora a hozama. A hozam számítására azonban több fajta megközelítés is létezik, amelyeket az egyszerűbbektől a bonyolultabbak felé haladva ismertetünk.
NÉVLEGES KAMATLÁB. E mutató a névérték százalékában fejezi ki az éves kamatfizetés nagyságát. Használata megtévesztő lehet, hiszen a legtöbb esetben nem névértéken vásárolunk kötvényt.

SZELVÉNYHOZAM (CY). Az érték a névleges kamatláb és az aktuális nettó piaci árfolyam (a bruttó árfolyam mínusz a felhalmozott kamat) hányadosa. Ha a kötvény nettó árfolyama alacsonyabb a névértékénél, akkor a szelvényhozam nagyobb a névleges kamatlábnál, ha magasabb, akkor kisebb annál.

SYTM. Az angol elnevezés rövidítése a lejáratig számított egyszerű hozamot jelöli, ami a szelvényhozam plusz a lejáratig számított évesített árfolyamváltozást mutatja. A formula számol azzal, hogy a névértéktől eltérő áron vásárolt kötvény a névértéken kerül viszszaváltásra, de nem pontos.

YTM. A rövidítés által fedett úgynevezett lejáratig számított hozam a kötvény belső megtérülési rátája, amely a tényleges hozamot mutatja meg.

EX POST HOZAM. E mutató a futamidő alatt kapott kamatok piaci kamatlábak mellett történő újrabefektetésével kiszámolt lejáratkori értékének mértanilag arányosított, évesített összegét fedi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik