Gazdaság

Vásárlási láz

A vezető részvények tizenöt hónapos csúcsokra emelkedtek.

Hetek óta olyan magasságokban mozog a BUX, ami lassan megközelíti a 2002-es parlamenti választások két fordulója között kialakult rali során elért szintet. A helyzet rendkívül érdekes, mivel a piac és ezzel a BÉT hivatalos indexe annak ellenére tudott nagy lendületet venni, hogy a második negyedéves gyorsjelentések számos cégről nem állítottak ki túl jó bizonyítványt. A külföldiek vesznek. Jelenleg nem foglalkoznak sem az enyhe fundamentális bizonytalanságokkal, sem a romló makrogazdasági környezettel, csak vesznek. A piac inkább az uniós csatlakozásról és a konvergenciáról beszél.


Vásárlási láz 1

Talán nem meglepő, hogy mindez leginkább a hazai húzórészvényeknek köszönhető. A nagy bevásárlások oda vezettek, hogy a BÉT lokomotívját alkotó négy társaságból az OTP, a Mol és a Richter árfolyamát az elmúlt héten “felhúzták” a választások előtti szintekig, egyedül a Matáv kurzusa kullog mélyen a 16 hónappal ezelőtti értéke alatt.

Az OTP 2500 forint fölé emelkedett, amit kiváló gyorsjelentése ugyan részben indokol, ám a papír mégis komoly dilemmára készteti a vásárláson töprengő befektetőket, hiszen jó, de drága. A magyar bankóriással foglalkozó piaci elemzők véleménye egyébként némileg megoszlik e kérdést illetően: egy részük 3000 forint feletti célárfolyamot jelöl meg, míg a másik csoport a 2500 forint környéki szintet tartja reálisnak. Annyi bizonyos: a magasabb érték elfogadásához töretlen és erőteljes növekedésbe vetett hit szükséges.

A Richterről ellenben hasonlóan gondolkodnak az elemzők: nem látnak a jelenlegi árszintnél lényesen magasabb célárfolyamot, amit egyébként alátámaszt, hogy a papír nem sokáig maradt 20 ezer forint felett, ilyen kurzus mellett már csak a legbátrabbak mertek beszállni.

Bizonyos szempontból kritikus magasságban áll a Mol árfolyama is, ugyanis ezt a szintet az elmúlt években csak ritkán sikerült lélektanilag áttörni. Ugyanakkor a blue chipek közül az olajcég egyértelműen alulértékelt, ami a pszichológiai tényezők mellett leginkább a gázüzletág körüli bizonytalanságnak róható fel.

A befektetőket leginkább izgató kérdés természetesen az, hogy e szárnyalás a szokásos tapasztalatoknak megfelelően véget vet-e az általános kurzusnövekedésnek, s ezzel ismét egy csökkenő trend veszi kezdetét, vagy további emelkedés jön.

Az elemzők egy része arra figyelmeztet, hogy a jelenleg 8700 pont felett álló BUX emelkedése aligha folytatódik minden határon túl egy paradigmaváltás nélkül, az árfolyamokat lassan megfogják a pszichológiai határok. Bár az sem kizárt, hogy a magasban járó kurzusok még tovább növelik a befektetők bizalmát és vásárlási kedvét. A higgadtan gondolkodó szakemberek szerint mindenesetre a jelenlegi árfolyamok mellett már csak óvatosan ajánlott vásárolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik