Gazdaság

Féreggyár

A genetikai kísérletek kedvelt alanya, a Caenorhabditis elegans - egy fonálféregfaj - adásvételére jól működő cégek szakosodtak a fejlett biotechnológiai iparral rendelkező Egyesült Államokban.


Féreggyár 1
Gyűrűsférgek. Szennyvízzel táplálják őket.

Az alig egymilliméteres állat népsze-rűségéhez talán az is hozzájárult, hogy parányi, betokosodott petéi könnyen tárolhatók, és postai úton gyakorlatilag a világ bármely részére gond nélkül eljuttathatók. A tojások és embriók tárolhatósága most, úgy tűnik, egy másik féregfaj kereske-delmét is felpörgeti: a tengeri horgászok által használt sokser-téjű gyűrűsféreg, a Nereis virens tenyésztése is jó üzletnek ígérkezik az újabban alkalmazott embriófagyasztásos technikáknak köszönhetően.

A brit Newscastle University kutatóinak részvételével alapított Seabait nevű cég az általa fejlesztett technológiával tartósítja az embriókat; ezeket aztán közönséges szennyvízzel elárasztott homokpadokon lehet kifejlett egyedekké nevelni. A Seabait legnagyobb újítása azonban az, hogy mesterséges megtermé-kenyítéssel sikerült az év tizenkét hónapjára növelniük a férgek egyébként mindössze néhány hetes szaporodási periódusát. Így egész évben elláthatják csalival a horgászokat, akik fél kilónyi féregért 5 fontot, azaz mintegy 2 ezer forintot is megadnak. Az Atlanti-óceánban előforduló férgeket korábban fáradságos munkával maguk a horgászok ásták ki a tengerparti homokból, ez a tevékenységük azonban az utóbbi időkben a homokpadok eróziójához és számos homoklakó állatfaj eltűnéséhez vezetett.

A Seabait jelenleg húsz országba exportálja a férgeket, és éves termelése eléri az 50 tonnát, ami mintegy 15 millió egyedből adódik össze. Sőt, a cég a nyáron leányvállalatot hozott létre a tengerentúlon – Maine szövetségi államban – ott a tervek szerint évente 150 tonna csalit nevelnének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik