Gazdaság

Õrangyal a bőr alatt

Amióta a centiméteres pontosságú műholdas helyzetmeghatározó rendszerek a polgári célú alkalmazások számára is elérhetőek, egyre növekszik a felhasználók köre: GPS-szel felszerelt eszközök információira ma már hajósok, turisták, taxisofőrök, sportolók vagy utazó üzletemberek egyaránt támaszkodnak. Az amerikai Advanced Digital Solutions (ADS) nevű cég most a bőr alá ültetett GPS modullal kísérletezik. Ezt olyan személyeknek szánják, akiket az a veszély fenyeget, hogy túszszedők áldozatául esnek, eltűnnek üzleti útjaik során, vagy eltévednek séták, kirándulások alkalmával.

Az ADS rendszerében a korong alakú GPS eszköz mobiltelefon-hálózattal áll összeköttetésben, amelyen keresztül a felhasználók rendelkezései szerint meghatározott időközönként mobiltelefonra, vagy az internetre továbbítja viselőjének koordinátáit. Az adó és a vevő funkció ilyetén egyesítése kemény diónak bizonyult a fejlesztők számára, ugyanis a megfelelő teljesítményű antenna csak bizonyos határig zsugorítható. A nyomjelző így ma még meglehetősen nagy, 1,27×6,5 centiméteres. Ez ugyan nagyjából egy pacemaker dimenzióinak felel meg, ezért már ma is a bőr alá ültethető (például a mellkas, vagy a comb tájékán), az ADS szerint azonban a kényelmes használathoz további kicsinyítésre van szükség. A cég célja, hogy a mai méretet legalább a felére csökkentse. Így a működéséhez szükséges energiával is takarékoskodhatnak, aminek utánpótlását egyébként a szívritmus-szabályzóknál már bevált módszerrel, a bőrön át, elektromágneses indukcióval oldják meg.

Az ADS már rendelkezik egy digitális őrangyal (Digital Angel) nevű termékkel, ám ez még övre csatolható, illetve karóraszerű GPS adóvevőből áll. Ez a termék nemcsak tulajdonosának tartózkodási helyéről közöl információt, hanem a testhelyzetéről is: így riaszt akkor, ha a célszemély elesik, vagy ha mozdulatlanná dermed; sőt, az emelkedő pulzusszám alapján akkor is, ha éppen veszélyben van – a gyártó tervei szerint e funkciókat hamarosan az implantálható változat is tartalmazza majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik