Gazdaság

Cseh reformok

Már tavaly megígérte a fiskális politika kiigazítását Prágában Bohuslav Sobotka pénzügyminiszter, akkor, amikor a parlament elfogadta a minden idők legnagyobb deficitjét, 111 milliárd koronát (mintegy 870 milliárd forint) előirányzó 2003. évi költségvetési tervét. A pillanatnyilag 2008-as eurócsatlakozást előirányzó Csehországban a kormány által májusban elfogadott – és júniusban véglegesítendő – elképzelések szerint a GDP jelenlegi 6 százalékos hiányáról 2006-ra 4 százalék alá akarják csökkenteni a deficitet.

A javasolt változtatások része, hogy mérséklik a bérkiáramlást a közszolgálati szektorban. Két éven belül átalakul a cseh nyugdíjrendszer is: a jelenlegi 57, illetve 62 év helyett 2013-tól egységesen 63 év lesz a nyugdíjkorhatár a nők és férfiak számára, és a befizetett járulékokat mindenki számára külön számlán tartanák nyilván, miközben ösztönözni kívánják a magánpénztári tagságot is. Kevesebb táppénzt akarnak kifizetni a betegség első három napjára, visszaszorítandó az eddigi nagyarányú visszaéléseket. (A csehek évente átlag 28 napot vannak táppénzen, míg az EU-átlag 7 nap.)

A reformok kiterjednek az adórendszerre is: az áfa-köteles termékek és szolgáltatások nagy részét a jelenlegi 5 százalékos kulcsból a 22 százalékosba sorolják át. Miközben a személyi jövedelemadó kulcsaihoz nem kívánnak hozzányúlni, a társasági adó három év alatt a jelenlegi 31 százalékról 24 százalékra csökkenne. Cseh közgazdászok szerint még így is túlságosan magas lesz a társasági adó – a szlovák, a lengyel vagy a magyar gyakorlattal összehasonlítva -, és fennáll a veszélye annak, hogy a nyugati cégek áthelyezik a termelésüket a térség más országaiba. A gazdasági kamara egy év alatt szeretné bevezetni a 7 százalékpontos mérséklést, a kormány azonban éppen a deficit magas szintjére hivatkozva utasítja ezt el.

A reformok sorsa még kétséges, mivel a három koalíciós partner minimális parlamenti többséggel rendelkezik. Az ellenzéki ODS nem is támogatja az elképzeléseket, amelyek független szakértők szerint sem kellően hatékonyak a deficit visszaszorítására. Sobotka mindenesetre kilátásba helyezte a lemondását, amennyiben a törvényhozásban megbuknának a reformtervek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik