Gazdaság

A jövő otthona



A jövő otthona 1
XXI. századi hi-tech barlang.

Megjósolható-e, hogy néhány évized múlva milyen életforma szerint élnek az akkori nemzedékek? Melyek lesznek az új életstílus kellékei? Milyen bútorokkal, tárgyakkal veszik körül magukat? Mit tartanak szépnek, jónak, praktikusnak?

A kölni Internationale Möbelmessén két sztártervező – Karim Rashid és Konstantin Grcic – adott sajátos választ az ideális ház kérdésére. A látogatók bejárhatták a kétszintes élettereket, s barátkozhattak Rashid organikus, tehát a természeti formákból építkező futurizmusával, amelynek nyomán egy high-tech, maximálisan komfortos barlanglakás született. Az 1960-as évek sci-fi filmjeire emlékeztető terekre és berendezésükre a lágy formavilág jellemző, minden áramlik, mintha cseppfolyós lenne. Valamiféle futurisztikus cyber tájban járunk, ahol a bútorok a domborzati elemek.



A jövő otthona 2
Élet a padló szintjén, ergonómikusan kialakított párnákon.

Az április közepén megrendezett legnagyobb bútoros seregszemlén, a milánóin szintén találkozhattunk két élettér-koncepcióval. A Carte Blanche-díjjal jutalmazott terveket a francia formatervezés eredményeiért felelős szervezet, a Valorisation de l’Innovation dans l’Ameublement (VIA) állította ki. Olivier Peyricot munkája a hagyományos bútorokat helyettesítő párnák csoportja, amelyeket a padlón fekve, ülve, könyökölve testünk meghosszabbításaként használhatunk. A könyök-, váll- és lábtámaszok rugalmas műanyagból készültek és az emberi test körvonalaihoz idomulnak. Peyricot szemléletén a keleti kultúrák hatása érződik, a mindennapi élet a padló szintjén zajlik. A párnaszettet egy, a testet körülölelő és hordozható ülőalkalmatosság teszi teljessé, amely leginkább egy felnőtt dimenziókban elkészített gyermek-autósülésre emlékeztet, s gyakorlatilag a jól bevált széket helyettesíti.




A jövő otthona 3
Válaszfalakba integrált bútorok a helykihasználás jegyében.

A másik díjazott, Frédéric Ruyant enteriőrjére szintén inspiratív módon hatott a keleti életszemlélet. Fekvőalkalmatossága a tatamikat idézi, integrált bútorai előképeként pedig a japán falfülkék (alkóvok) említhetők. Ruyant koncepciójának lényege, hogy a válaszfalakba, térelválasztó elemekbe bútorok süllyeszthetők, az asztalok, székek helyét vájatok jelzik, ahová a tárgyak belesimulnak, ha éppen nincs rájuk szükség. A fenti példák is jól bizonyítják: legyen mégoly elrugaszkodott a tervezői fantázia, a prognózisok táptalaja mindig a jelen, a legfrissebb kutatási eredmények, a legprogresszívebb technológiák, az aktuális anyagkísérletek. Futurisztikusnak az hat, ami a jelen tendenciáit teljesíti ki, felerősítve, végletes formában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik