Gazdaság

Egy elszánt nemesítő

Az iraki kormány főszakértőjeként is dolgozott az egyiptomi Samir Rady, aki magyarországi kukoricanemesítőként mára vállalatbirodalmat hozott létre.

Samir Rady egyetemistaként azt sem tudta, hol van Magyarország, amikor Párizs helyett egyszer csak az izsáki szőlőtőkék között találta magát szakmai gyakorlaton. Az egyiptomi fiatalember a kairói mezőgazdasági tudományegyetem harmadéves hallgatójaként 1962-ben boldogan készült az egyéves franciaországi gyakorlatra, amikor a nagypolitika keresztülhúzta a számításait. A Magyar Népköztársaság éppen nem tudott fizetni a gyapotért az egyiptomi kormánynak, ezért csereként felajánlotta, hogy egyiptomi diákok magyar egyetemeken szerezzenek diplomát. Samir Rady így Gödöllőn fejezte be az egyetemet, sőt a Marxista-Leninista Esti Egyetemet is elvégezte, majd a szegedi Gabonatermesztési Kutatóintézetben vállalt állást tudományos munkatársként. A nyáron perzselően forró Dél-Alföldön a terméseredmények növelésének a szárazság volt a legfőbb ellensége. Akkoriban még eretnekségnek számított Samir Rady doktori aspiráns meggyőződése, hogy a szárazságot a nagyobb, erősebb gyökérzetű növények jobban bírják. Nagydoktori disszertációját ezért a gyökérszelekciónak a hibridkukorica-nemesítésben való felhasználásából írta. A szenvedélyes kutató a hipotézist a gyakorlatban is bizonyítani akarta, és félszáz termelőszövetkezetben saját szakállára megszervezte a nagyüzemi szántóföldi kísérleteket. A próbálkozás botrányba fulladt. A fajtajelöltek ugyan jól szerepeltek, ám a kutatónak nem volt engedélye a kísérletezéshez, így a pártállami hatóság véget vetett a munkának. A szegedi pártbizottságon utasították: ha folytatni akarja, csinálja a gabonakutató intézet égisze alatt.


Egy elszánt nemesítő 1

Samir Radyt persze nem lehetett ilyen könnyen leállítani: folytatta a kísérleteket, de megint lebukott. A zugnemesítés híre eljutott a szaktárcáig, ahol Romány Pál miniszter elrendelte, csak az időről időre meghosszabbítandó miniszteri engedéllyel szabad kísérleteznie. Ez gyakorlatilag a munka végét is jelentette, mert félévenként lejáró, nehezen meghosszabbítható engedélyekkel nem lehet végigvinni az évekig tartó nemesítést. Az egyiptomi kutatót azonban nem olyan fából faragták, hogy feladja a harcot: folytatta “feketén”.

NÉPELLENSÉG. A bíróságon azzal is megvádolták, hogy veszélyezteti a kommunizmust. Megmakacsolta magát, felutazott Budapestre a pártközpontba, és beült Kádár János előszobájába, hogy addig nem megy haza, amíg nem beszél vele. Senki sem gondolta, hogy az arab fiatalember hívatlan vendég, várhatott a sorára, és el is panaszolta kálváriáját a központi bizottság nagy hatalmú főtitkárának, akitől menlevelet kért. Olyan papírt, amely igazolja, hogy nem bűnös, s szabadon végezheti a kutatómunkáját. Kádár bekérette az egyiptomi nagykövetet, és a névtelen hős, mint a mesében, szerencsével járt. Megkapta a “szabadságlevelet”, amelyet mindmáig ereklyeként őriz.

 Samir Radiya

62 éves, Kairóban született. Egyetemistaként került 1962-ben Magyarországra. 1964-ben végzett a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen, 1965-ben szerzett diplomát a Marxista-Leninista Esti Egyetemen. A szegedi Gabonatermesztési Kutatóintézetben tudományos munkatársként dolgozott 1964 és 1968 között, majd 1972-ben megvédte nagydoktori címét.

Engedély nélküli “zugnemesítésért” 1975-ben rendőri vizsgálatot indítottak ellene, és a bíróság elmarasztalta. Ezt követően 5 évig az iraki kormány főszakértőjeként tevékenykedett, megalapította az ottani genetikai intézetet és a fajtaminősítő tanácsot.

Első három gyökérszelektált kukorica-fajtajelöltjét 1981-ben jelentette be, azokat 1984/85-ben fogadta el a fajtaminősítő tanács. 1988-ban alakította meg a Kiskun Gabonakutatási Közös Vállalatot. 1992-ben alakult meg a Kiskun Kutatóközpont Kft., amelynek jelenleg többségi tulajdonosa. A társaság 2002-ben 2 milliárd forint árbevételt ért el, adózás előtti nyeresége várhatóan eléri a 230 millió forintot.

Arabul, magyarul, angolul tárgyal.

Ám a pártközpontból kifelé jövet a nagykövet elmondta, innen örökre mennie kell, mert nem veszik jó néven, ha valaki megzsarolja a pártfőtitkárt. Pár nap múlva hivatták is a nagykövetségre azzal, hogy kinevezték az iraki kormány főszakértőjének Bagdadba, ráadásul 5 ezer dolláros sztárfizetéssel. A Szaddam Huszein nyári rezidenciája melletti parkban kellett létrehoznia az iraki genetikai intézetet és megszerveznie a fajtaminősítő tanácsot. Ezt követően beindította az iraki kukoricanemesítést is. Magyar felesége, két gyermeke azonban Szegeden maradt, és Samir Rady Hajdú-Bihar megyében – egy kollégája közreműködésével – folytatta a gyökérszelektált kukorica-hibridek nemesítését. Emiatt folyton úton volt. Az Irak és Irán közötti háború 1980-as kirobbanása azonban megriasztotta, s az első adandó alkalommal “hazatért” Magyarországra.

Végre ráragyogott a szerencse, Váncsa Jenő minisztersége alatt már érezhető volt a politikai nyitás, szeretettel fogadták a hatóságok, a minisztériumból megüzenték, nem kell többé bujkálnia, folytathatja a nemesítést. Egy évre rá bejelentette fajtaelismerésre első három kukorica-hibridjét, s azokat a vizsgálatok lezárultával, 1984/85-ben el is ismerte a fajtaminősítő tanács.

“Arab létére ő volt az első hivatalosan is jóváhagyott “magyar” magánnemesítő. Olyan szakember, aki ráadásul megkapta a Fleischman-díjat, a szakma legnagyobb elismerését” – emlékszik viszsza Matúz János, a szegedi Gabonatermesztési Kutatóintézet főigazgatója. “Már abban az időszakban is jól menedzselte a kutatást, a kutatási eredményeket, amikor Magyarországon még nem volt piacgazdaság – teszi hozzá Frank József, a Csongrád megyei közgyűlés elnöke, a szegedi kutatóintézet korábbi főigazgatója -, elsőként hozott létre nálunk magántőkén alapuló növénynemesítő céget, amely a nemesítéstől a vetőmag-forgalmazásig teljes vertikumot fog át.”
VÖRÖS PARTNEREK. Az évek során ugyanis sokasodott a Kiskun fajtalista, s neki kellett kezdeni a vetőmag-termeltetésnek, feldolgozásnak, forgalmazásnak is. Samir Rady erre a feladatra alapította 1988-ban a Kiskun Gabonakutatási Közös Vállalatot a kiskunhalasi Vörös Október, illetve Vörös Szikra termelőszövetkezetekkel.

A rendszerváltás után azonban csődbe került a két partner tsz, és Samir Rady kivásárolta az üzletrészüket. A fáradtságos nemesítői munka gyümölcse is kezdett beérni, a silókukoricák vetésterületén 25-30 százalékos piaci részesedést értek el a szárazságtűrő és olcsó gyökérszelektált Kiskun hibridek. Nemcsak tengerit, hanem egyre több búza-, repce-, napraforgó- és szójafajtát állítottak elő a kutatók Kiskunhalason. A munkába Samir Rady bevonta a családot is. Fivére az orvosi egyetem elvégzése után a mezőgazdasági tudományokból is ledoktorált, ő lett a kutatási igazgató. Az operatív munka ugyanis egyre több idejét rabolta el Samir Rady főigazgatónak, hiszen a 3 milliárd forint jegyzett tőkéjű, időközben Kiskun Kutatóközpont Kft.-vé avanzsált cég a legjobb esztendőben évi 8 ezer tonna vetőmagot állított elő.

Időközben nemzetközi vállalatcsoporttá is vált a központ. A Kiskun fajta vetőmag-forgalmazási jogát a szomszédos országokban a Kiskun Románia, a Kiskun Szlovákia és a Bereg Kiskun látja el. Az egyiptomi disztribútor a Depa-seed Company, az amerikai képviseletet pedig a chicagói székhelyű Ag-Tech viszi. A saját cégeken túl indiai, pakisztáni, vietnami, laoszi, spanyol, német szerződött partnerek terítik a Kiskun vetőmagot világszerte.

Az üzleti és szakmai siker azonban nem jelentette azt, hogy véget értek a harcok. Néhány éve az amerikai Pioneer cég fajtabitorlás miatt beperelte Samir Radyt, s a jogi Canossa-járásnak csak tavaly lett vége: a Legfelsőbb Bíróság az ő javára döntött.

Az egyiptomi magyar a mezőgazdaságban találta meg a hobbiját is. A Nógrád megyei Érsekvadkerten vásárolt egy ódon, lerobbant kastélyt és hozzá 16 hektáros parkot, ahol a felújítás befejeztével az idén az összes barátját vendégül akarja látni. Mint mondja, ha az ellenségeit próbálná öszszehívni, talán a Parlamentben sem férnének el…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik