Gazdaság

Uniós pénzügyeink


Uniós pénzügyeink 1

Arra kell törekedni, hogy miután Magyarország belépett az Európai Unióba, a lehető legkorábban csatlakozzon a Gazdasági és Pénzügyi Unióhoz – fejtette ki egy konferencián László Csaba pénzügyminiszter. Az euró bevezetése legkorábban 2007-ben lehetséges, az ezt megelőzően két éven át működtetendő árfolyam-mechanizmus (ERM II) a maihoz hasonló, plusz-mínusz 15 százalékos lebegtetési sávot ír elő. Bár lényeges az is, hogy az ERM II bevezetésekor mi lesz a középárfolyam, “nincs olyan kötelezettségünk, hogy felértékeljük a forint árfolyamát. A középárfolyam meghatározásakor szem előtt fogják tartani a versenyképességet” – szögezte le a pénzügyminiszter.

A pénzügyekben négy szabályozási területen kell előbbre lépni. Új biztosítási törvény kell, amelynek tervezetét rövidesen benyújtják a parlamenthez; az adóknál 2004-től harmonizációs módosítások lépnek életbe; a második félévben megalkotják az új vámtörvényt; végül ki kell építeni a pénzügyi ellenőrzés új rendszerét, többek között a PM-nél ki kell alakítani az uniós támogatások kifizetésében közreműködő nemzeti programengedélyezési irodát.


Uniós pénzügyeink 2

Az adózásban átmeneti mentességet kaptunk egyebek mellett arra, hogy 2007. január elsejéig továbbra is a kisebbik kulcsú, 12 százalékos áfát alkalmazzuk a háztartási energia és az étkezési szolgáltatások esetében. Sőt, a földgáznál és az elektromos áramnál hosszabb távon is érvényesíthető a kedvezményes áfa, erről azonban a csatlakozás után egy éven belül még tárgyalni kell. A 0 százalékos áfát mindenképp meg kell szüntetni. A cigaretta jövedéki adójánál 2008. december 31-ig kell elérnünk az uniós – ezer szálanként legalább 60 eurós, illetve minimálisan 57 százalékos – követelményt. Derogációként sikerült elfogadtatni az EU-val azt az éves árbevételre vonatkozó 35 ezer eurós küszöböt, ameddig a kisvállalkozások alanyi áfamentességet élvezhetnek; a bérfőzési szeszadót háztartásonként 50 liter tiszta szeszig nem kell megfizetni; és szintén áfamentes a nemzetközi személyszállítás is. Az önkormányzatoknak 2007 végéig kell megszüntetniük a helyi adókban nyújtott kedvezményeket. Off-shore társaság már 2003 eleje óta nem alapítható, ám a meglévő cégek 2005 végéig fenntarthatják ezt a státust. Az új vámrendszerben 5500 terméknél csökken, 1600 terméknél nő a vámteher, s az átlagosan az agártermékek körében 2, a vegyipari termékeknél 4,0-4,5, a többi termékcsoportnál 1,53 százalék lesz.

Fokozatosan teljesíti Magyarország a tőkepiaci kisbefektetők biztosításának 20 ezer eurós követelményét. A Befektető-védelmi Alap fizetési kötelezettsége a mai 1 millió forintról 2005. január elsejei hatállyal 2 millió, 2008 elejétől pedig 6 millió forintra emelkedik. A tőke szabad áramlása területén hátravan még a külföldiek befektetési korlátainak teljes megszüntetése a biztosítóknál, valamint a nyugdíj- és egészségpénztáraknál, mégpedig a csatlakozás napjától, 2004. május elsejétől. Az idei második félévben újraszabályozzák az aranyrészvénnyel kapcsolatos jogosultságokat.

A költségvetési kapcsolatokban az uniós transzferek várhatóan meghaladják majd a magyar befizetéseket. Ha sikerül alkalmassá tenni hazánkat az EU-támogatások befogadására, akkor 2004-ben 220, 2005-ben 238, 2006-ban pedig már 324 milliárd forint többlet is elérthető (lásd a grafikont). “Ám több tízmilliárd forinttól eleshetünk, ha a támogatások fogadásának rendszere nem épül ki megfelelően” – hívta fel a figyelmet a pénzügyminiszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik