Gazdaság

Génkezelt papír

Módosított génállományú nyárfából gyártanának papírt amerikai genetikusok; szerintük ezt alkalmazva a papírgyártásban óriási összegeket lehetne megtakarítani. A kutatók a fa keménységét adó vegyület, a lignin termelésének gátlásával állították elő a fajtát, amely nemcsak magát a termelést teszi olcsóbbá, hanem – mivel gyorsabban nő – a természetes erdők védelmét is segíti.

Génkezelt papír 1

Nyárfaerdő. Szépreményű korrekció

A papírgyártás költségei csak az Egyesült Államokban 6 milliárd dollárt emésztenek fel évente. A kiadások jó része az irodai és nyomdai alkalmazásokra megfelelő minőség eléréséhez szükséges. Rendkívül fontos ugyanis, hogy az ilyen puha papír ne tartalmazzon lignint, azt a vegyületet, amely a cellulóz mellett a legnagyobb mennyiségben fordul elő a papírgyártás alapjául szolgáló fában. A lignin elválasztása drága és energiaigényes folyamat; savas fürdő, magas hőmérséklet és nagy nyomás szükséges hozzá, úgyhogy a papírgyárak világszerte előnyben részesítik az alacsonyabb lignintartalmú és magasabb cellulóztartalmú fafajtákat. A North Carolina University kutatói által előállított új nyárfa így alighanem fényes jövő előtt áll: a mérések eredményei szerint 45-50 százalékkal kevesebb lignint tartalmaz, és 14 százalékkal több cellulózt, mint a ma felhasznált fajták.

A genetikusok a fák leveléből kiindulva állították elő a génmódosított egyedeket: a bőrszöveten ejtett apró nyíláson át a lignintermelést gátló géneket hordozó baktériumokkal fertőzték a növényeket. Az így kapott módosított levelet aztán feldarabolták, majd a klónokat hormonkezeléssel gyökér, illetve szár képzésére serkentették; a nyárfákat végül ültetvényeken nevelték fel. Ilyen szabadföldi módosított erdőket gondoznak az amerikai kutatók Nagy-Britanniában és Fran-ciaországban is, ahol bebizonyosodott, hogy az új fajta nem sérülékenyebb, mint a ligninnel teli rokonai. A kártevőknek éppúgy ellenáll, és bár hiányzik belőle a szilárdságot okozó vegyület, az időjárás viszontagságai sem ártanak neki. A tudósok most a fafajta más élőlényekre gyakorolt hatását vizsgálják, ezzel egy időben pedig a fenyőféléken is kipróbálják a technikát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik