Gazdaság

EU-népszavazás

A vártnál is fölényesebb igen-győzelmet és csekély tőzsdei reakciót várnak a parkett szakemberei.

EU-népszavazás 1

Az “igen”-nel szavazók aránya nagyobb lesz, mint amilyet a közvélemény-kutatások mutatnak – ezt prognosztizálják a ConCorde Értékpapír Rt.-nél az uniós tagságról szóló április 12-i népszavazással kapcsolatban. (A Gallup felmérése szerint például a megkérdezettek 64 százaléka ikszelné be az “igen”-t, 16 százalék pedig a “nem”-et.) A Budapest Alapkezelő portfólió menedzsere hasonló véleményen van, s mindezt azzal magyarázza, hogy az “EU-pesszimisták” egy része várhatóan nem is járul az urnák elé, így ők alulreprezentáltak lesznek a döntésben. Mindazonáltal nem csupán e két befektetési cégnél derűlátók a végeredményt illetően. A Portfolio.hu által megkérdezett 9 elemző és portfólió menedzser mindegyike szinte biztosra veszi, hogy a szavazók döntő többsége a csatlakozást fogja támogatni szombaton.

A szakemberek között abban sincs vita, hogy a kedvező végeredmény nem hoz számottevő növekedést a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). Ezt egyfelől azzal indokolják, hogy a befektetők zöme jelenleg elsősorban az iraki háborúval kapcsolatos hírekre figyel, és befektetési döntését azokra alapozza. Másrészt arra hivatkoznak, hogy az EU-konvergencia pozitív hatása a tagság elnyeréséig csak fokozatosan épül be a részvényárakba. Az OTP Alapkezelő szakembere szerint középtávon viszont a közelgő csatlakozás, majd pedig a belépési szerződés aláírása már kellően pozitív hatással lehet a magyar tőkepiacok megítélésére. Így sem biztos azonban, hogy az akkori kedvező reakciók túlzottan látványosak lesznek.

Mindazonáltal a népszavazás hatásaként a tőzsdeindex kismértékű emelkedését vetítik előre a BÉT elemzői és az alapkezelők. Míg a forint leheletnyit erősödhet, a kötvényhozamok eshetnek; az ING elemzője például a 10 éves kötvények hozamának akár 10 bázispontos mérséklődését sem zárja ki.

A szakértőknek arra az esetre is van “forgatókönyve”, ha mégis a belépést ellenzők kerekednének felül. Mint mondják, ez esetben a csatlakozás megszavazásához kapcsolható pozitív fejlemények hatásánál is erősebb negatív reakciókra kellene számítani. A ConCorde elemzője szerint a prompt-hatás a BUX kismértékű esése volna – ám a részvénypiac hamar magához térne -, a komolyabb következmények pedig a kötvény- és a forintpiacon jelentkeznének. A megkérdezettek azonban a szavazás e kedvezőtlen végkimenetelének valószínűségét minimálisra teszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik