Gazdaság

Szabó Eszter

A borsodi válságövezetekben mindenkinek össze kell fogni - mutat rá Szabó Eszter, a GE közép-európai regionális kommunikációs igazgatója.

A GE Women’s Network magyarországi szervezete nyerte el az idén a globális cégen belül a legjobb európai szervezetnek szóló elismerést, az indoklás szerint azért, mert tréningekkel, mentor programmal továbbá a GE globális és európai vezetőivel szervezett találkozókkal kézzelfogható segítséget nyújt a tehetséges nőknek az előrejutásra. Azóta, hogy a GE Lightingnál 1999-ben létrejött a GEWN, több nő kerül-e vezető pozícióba? Hány nőtagja van a GE Hungary Rt. igazgatóságának?


Szabó Eszter 1

– Szervezetünk, a GE női hálózata 2000-től már mind a hét hazai GE üzletág legtehetségesebb munkatársnőit tömöríti. Az Eurostat adatai szerint az unióban a munkavállaló férfiak 10,1 százaléka vezető, míg a nőknek csak 5,7 százaléka. A GE számára fontos az esélyegyenlőség biztosítása. Éppen a GEWN csoportok létrehozásával tesz is valamit ezért. A GE Hungary Rt. nyolc tagú igazgatóságában Golnar Motahari az egyetlen nő. Ő a GE Consumer Products üzletág európai vezérigazgatója. De emellett elmondhatjuk, hogy egyre több felső vezetői pozíciót érnek el a nők a cégen belül. Néhány hónappal ezelőtt én is nagyot léptem előre. Kikerülve a hazai szervezetből, közép és kelet-európai regionális feladatot kaptam a GE Corporate-ben, és ezzel a GEWN-ben végzett munkámat is elismerték.

– Miért döntöttek úgy, hogy a jótékonysági célra fordíthatóan elnyert 2500 dollárból pont Hajdúböszörményből vehet részt két diáklány és egy tanárnő a GE ózdi Nyíló világ középiskolás tehetséggondozó programjában? Van-e ennek köze esetleg ahhoz, hogy Hajdúböszörményben a jogelőd Tungsram tevékenysége miatt elszennyeződött a talajvíz, és most különösen fontos a jó kapcsolat a helyiekkel?

– A hajdúböszörményi GE gyár sokat tesz a városért. Csak példaként említem, hogy az évente általuk megtartott gyermeknapon 10 ezren vesznek részt a 30 ezres városból. De hasonlóan sikeres volt az elmúlt évben megrendezett közlekedésbiztonsági akció is, amelynek során ezer kerékpárt szereltek fel lámpákkal. Mivel az ózdi gyárunkhoz ez az üzem fekszik a legközelebb, szinte magától értetődött, hogy ottani diákoknak és tanáruknak kínáltuk fel e lehetőséget, ezzel is hidat építve a két település között.

– Miért döntött úgy a GE, hogy vállalja a talajtisztítás költségeit Hajdúböszörményben? A privatizációs szerződés előír-e ilyen kötelezettséget?

– A GE számára a világ minden pontján fontos a környezet és az egészségvédelem. A nyolc Consumer Products-Lighting gyárban csak környezetvédelmi beruházásra – az örökség felszámolására, új technológiák bevezetésére – 50 millió dollárt fordított a cég az utóbbi 12 évben. Ebből az összegből két új gyárat építhettünk volna fel.

– A GE-nek van gyára Ózdon is, pedig ezt a várost nem kedvelik a befektetők. Mit kellene tenni Ózd, illetőleg Borsod megye felzárkózásáért?

– A cég szembesült a sajnálatos ténnyel, hogy az 1990-es évek elejétől elvándorolt Ózdról a reálértelmiség jelentős része. Így érthető, hogy az ezer embert foglalkoztató GE Hungary Power Contols gyár szellemi dolgozóinak 80 százaléka miért nem ózdi. A Magyarországon – de a GE történetében is – különleges, egyedülálló Nyíló világ középiskolai tehetséggondozó program pontosan azért jött létre, hogy hozzájáruljon a város új, nemzetközileg versenyképes értelmiségi generációjának kialakulásához, vagyis hosszabb távon segítse Ózd bekapcsolódását a világ vérkeringésébe. Egy ilyen nagyságrendű kezdeményezést nem tud egy cég egyedül vállalni, ezért kerestünk 9 partnert a program támogatásához.

– Mint amerikai tulajdonban lévő cég, a GE Hungary Rt. megerősítette-e biztonsági védelmét az iraki válság miatt?

A társaság évekkel ezelőtt bevezetett biztonsági rendszere az utóbbi időben nem változott. Én nem félek…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik