Gazdaság

Öregszik a világ


Öregszik a világ 1

Alan Greenspan, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke egy február 27-i beszédében kifejtette: egyre nagyobb kihívás a világ számára a Föld lakosságának elöregedése. Az elkövetkező két évtized végére a legfejlettebb hét ipari ország (G7) lakosai közül a mainál számottevően többen lesznek 65 év fölöttiek, ennek ellenére – mint Greenspan is rámutatott – ezen országok kormányai mindeddig nem sokat tettek annak érdekében, hogy biztosítsák az idősek ellátásának és gondozásának majdani anyagi fedezetét. Az Egyesült Államok, Japán, Németország, Franciaország és Olaszország költségvetése már ma is súlyos hiánnyal küzd, a lakosság elöregedése pedig csak tovább súlyosbítja ezt a problémát.

Ma még kevésbé szembeötlő – ám nem kevésbé fontos – következmény lehet az, hogy a G7 országai egyre nehezebben lesznek képesek fokozni, vagy legalább fenntartani a beruházások és a termelékenység növekedésének az ütemét. Ahogyan az idős emberek nyugdíjba vonulnak, felhagynak a megtakarítással, és elkezdik felélni nyugdíjtartalékaikat. Ez a folyamat pedig szép lassan kivérezteti a befektetési alapokat. Így csökkennek a termelékenység növelésére fordítható eszközök – azaz halványul az életszínvonal javításának lehetősége.

A befektetések számára rendelkezésre álló magán pénzalapok már ma sem mentesek a népesség elöregedéséből fakadó problémáktól. A Towers Perrin tanácsadó iroda Ausztráliára, Kanadára, Japánra, Nagy-Britanniára, az Egyesült Államokra és az euróövezetre kiterjedő közelmúltbeli felmérése például kimutatta, hogy az utóbbi három év részvénypiaci áresése drasztikusan csökkentette a nyugdíjkifizetéseket szolgáló tartalékokat. A visszaesés Ausztráliában “mindössze” 26 százalék, az eurózónában viszont egyenesen 42 százalék. A tanácsadó azt prognosztizálja, hogy számos cégnek előbb-utóbb saját tőkéjéből kell kipótolnia a nyugdíjalapjaiból hiányzó összegeket, ami nyilván visszaveti majd a beruházásokat. Megtehetik persze azt is, hogy felülvizsgálják a teljes nyugdíjstratégiájukat. Viszont, ha ezáltal a nyugdíjba vonult polgárokat rövidítik meg, a kormányoknak kell világszerte a zsebükbe nyúlniuk az idős emberek megélhetésének biztosítására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik