Gazdaság

Ne csak megtörténjenek a dolgok

A korábbinál karakteresebb kormányzást ígér Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) új vezetője, aki szerint gazdaságfilozófiája megegyezik a kormányfőjével.

Ezen a poszton az Ön elődei, az Orbán-kormány idején Stumpf István, vagy a Medgyessy-kabinetben Kiss Elemér, amolyan szürke eminenciások voltak. Ezzel szemben Ön az MSZP egyik frontembere. Ez változást hoz a politikában is? A kancelláriaminiszternek lesz “arca”?


Ne csak megtörténjenek a dolgok 1

– Egy új ember kinevezése még akkor is változást hoz, ha a feladatkörök és a struktúra változatlan marad. A személyiségem, az “arcom” mindenképpen meglátszik majd a szervezeten. A kulcselem azonban nem ez a változásban. A kancelláriának úgy kell végezni a szakmai, döntés-előkészítői munkáját, hogy a végeredményben rá lehessen ismerni a kormányprogramra. A kabinet döntéseinek komplex módon javítaniuk kell az emberek életkörülményeit, az ország szempontjából pedig hatékony, stratégiai válaszokat kell kínálniuk az előttünk álló kihívásokra. A legfontosabb tehát, hogy a kormány munkájában az emberek viszontlássák saját akaratukat.

– Amit mond, az bírálata a korábbi hónapok gyakorlatának? A miniszterelnök kabinetfőnöke körül, talán éppen ezt az igényt felismerve, az év eleje óta tartott a kiépítése egy olyan struktúrának, amely erőteljesebb politikai funkciókat lát el.

– A miniszterelnök kifejezett akarata, hogy erősíteni kell a politikai kormányzás karakterét, ami nem pártpolitikai feladatok teljesítését jelenti. A “megrendelés” az ország felzárkózását és modernizációját szolgáló kormányprogramra szól, amelynek mentén mozgósítani kell tudnunk a társadalmat. Úgy kell dolgozni, hogy ne csak megtörténjenek a dolgok velünk, az emberek pedig ne csupán elszenvedői legyenek a változásoknak.

– Az Ön kinevezését sokan úgy értékelték, hogy a szocialista pártvezetés kér nagyobb beleszólást a kormányzásba: egy befolyásos politikussal ellensúlyt kívánnak kialakítani a pártonkívüli miniszterelnökkel és csapatával szemben. Igaz ez?

– Ezek az ilyenkor szokásos találgatások kategóriájába tartoznak. A cél csupán az, hogy gyors és reakcióképes kormányzati rendszer alakuljon ki, amelyben világosan elválik a politikai szándék a szakmai alternatívák kidolgozásától és a döntéshozataltól. Medgyessy Péterrel szemben nem kell ellensúlyt képezni, nagyon invenciózus vezető, alapos megrendelésekkel látja el az apparátust, amelyeket tisztán szakmai alapon kell kidolgozni.

– Ön az MSZP “balszárnyának”, a Baloldali Tömörülésnek a vezetője. A miniszterelnök inkább liberális gazdaságfilozófiát képvisel. Nem okoz ez gondot az együttműködésben?

– A MeH minisztere és a kormányfő is ugyanazt a programot hajtja végre, ráadásul a kormányprogram gondolati alapját, jelentős szociális fordulatot a Baloldali Tömörülés kezdeményezte. Mi több, a jóléti rendszerváltás programja markánsan baloldali és liberális is. Az emberek ugyanis csak akkor élhetnek a szabadságukkal, ha nem korlátozza őket a szegénység. A miniszterelnökkel ugyanazt valljuk: támogatni kell azokat, akik már teljesítenek, a hátrányaik ellensúlyozásával segíteni azokat, akik képesek lehetnek helyt állni a versenyben, s szolidaritást kell vállalni azokkal, akik semmiképpen nem tudnak bekapcsolódni. A hangsúlyok lehetnek máshol, de ugyanarról beszélünk.

– A 100 napos program levezénylése óta alig fűződik kezdeményezés a Medgyessy-kormány működéséhez. Milyen nagyobb programok beindítását tervezik?

– Az első 100 nap az előbb említett jóléti rendszerváltás induló feltételeit teremtette meg. Most a nagy lecke előttünk az uniós integráció, amely rengeteg háttérfeladatot ró ránk, de egyben óriási esélyt is ad az ország számára. A harmadik évezred Magyarországának megalapozását az Európa Terv összefoglaló néven felvázolt programmal kívánjuk elindítani, ami egyszerre tartalmazza az infrastruktúra számottevő bővítését, illetve szolgálja az ország szellemi hátterének, a kultúrának és a tudásalapú társadalomnak a fejlesztését is. A víziónk szerint ugyanis 10-15 éves távlatban Magyarországnak a tudás ad esélyt.

– A kedvezőtlen makrogazdasági folyamatok, az óriásira duzzadt államháztartási hiány viszont azt jelzik: kifulladt az Orbán-kabinet, majd később a Medgyessy-kormány által is követett, a belső kereslet növelésére alapuló gazdaságpolitika. Költekezni nem lehet tovább, új, koherens gazdaságpolitika viszont mintha nem jutna a kormány vezetőinek eszébe.

– Az elmúlt negyedévekben valamelyest gyorsult a gazdaság növekedése, és arra számítok, hogy ez a trend folytatódik. Magyarországnak ráadásul, legalábbis a kiindulópontjait tekintve, jó esélye van arra, hogy a következő éveknek, az uniós integrációnak kifejezetten nyertese legyen. Kétségtelen, hogy az a gyorsuló modernizációs időszak, amelyet most átélünk, számos konfliktust okoz, egyebek közt a munkaerőpiacon is. Az alacsony bérköltséget kihasználó termelés elköltözik, helyette azonban a magasabb kvalifikációjú munkaerőre építő befektetők jönnek. A szaldót pozitívnak látom, amit a Philips, a General Electric vagy a General Motors példája bizonyít. Meggyőződésem, hogy az ország felzárkóztatását csak ezekre a nagyobb hozzáadott értéket termelő vállalkozásokra lehet építeni, ezt a tendenciát kell tehát megerősíteni. A Nemzeti Fejlesztési Terv, Smart Hungary program vagy az Európa Terv egységes gazdaságpolitikát képez, ráadásul most ez utóbbi pénzügyi értelemben is óriási lökést kapott egy 150 milliárd forintos fejlesztési hitelcsomaggal. Ebből 40 milliárd kifejezetten a kis- és középvállalkozóknak szól.

– Nem látszanak azonban az átfogó reformok előkészítésének jelei, márpedig elődeihez hasonlóan ez a kormány is könnyen elcsúszhat, ha az újabb választásokhoz közeledve már nem mer majd belevágni mondjuk az egészségügyi rendszer átalakításába.

– Hiba volna, ha így lenne. Az egészségügy reformjáról az év elején döntés született, most a társadalmi vita útjait járja, a múlt héten például az Országos Érdekegyeztető Tanács tárgyalta. Hamarosan az országgyűlés elé kerülhet a kórháztörvény is. Ami pedig az adó- és járulékreformot illeti, a korábbi évek növekedése után ismét az 1998-as szintre sikerült csökkenteni a bérekre rakódó terheket. Most 100 forintra megint 32 forint a teher, pedig 2002-ben 38 forint volt. Ismert az a szándékunk, hogy ez a csökkenés folytatódjon, a terveink között szerepel a fix összegű egészségügyi hozzájárulás megszüntetése is. Az szja-kulcsok mérséklése is várható. A filozófiánk nem változott: levegőhöz kell juttatni a vállalkozásokat, mert akkor több munkahely teremtődik, több járulékfizető is lesz, tehát az állam is jól jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik