Gazdaság

Össztűz alatt

Európában amerikai, Amerikában európai cégek támadják a Microsoftot.


Össztűz alatt 1
Bill Gates. Meddig mosolyog?

Bár az Egyesült Államokban tavaly ősszel a Bush adminisztráció nyomására a Microsoft trösztellenes ügyében peren kívüli alku született, a céggel kapcsolatos európai vizsgálatok még nem fejeződtek be. A brüsszeli eljárás többéves története pedig most újabb fejezettel bővülhet: a számos óriáscéget tömörítő Computer and Communications Industry Association (CCIA) újabb panaszt nyújtott be a Microsoft ellen az Európai Bizottságnak. A szövetség az XP operációs rendszert támadja, amelybe szerintük a Microsoft azért épített be bizonyos szolgáltatásokat (például az Internet Explorert, vagy a Media Playert) hogy egyeduralkodóvá váljon a piacon. A korábbi ügyekben az Európai Unió versenyfelügyelettel foglalkozó biztosa, Mario Monti még az idén júniusban döntést hoz, a CCIA célja azonban az, hogy ezzel ne záruljanak le a Microsoft-akták. Jelenleg ugyanis a bizottság csak a szoftver régebbi változataival foglalkozik – például a Windows 2000-rel -, a sorozat legutóbbi darabját, az XP-t azonban eddig nem vizsgálták. A Microsoft egyelőre nem kommentálta a hírt, annyi azonban bizonyos, hogy vezetői az európai ügyek megoldásában a tavalyi, Amerikában megszületett egyezséget tekintik irányadónak.

Bill Gates vállalatát Európa mindeközben hazai pályán sem hagyja nyugodni. A korábban a cég kiemelt partnereként emlegetett brit Sendo egy texasi bíróságon beperelte a Microsoftot, mondván: az eltulajdonította szellemi javait. Az óriáscég ellen ugyan hasonló perek tucatjai vannak jelenleg folyamatban, a Sendo ügye azonban azért különleges, mert az a Microsoft számára stratégiai fontosságú téma – a Windows-alapú mobiltelefonok fejlesztetése – körül forog.




 CCIA kontra Microsoft
A SZÖVETSÉG TAGJAI
• AOL Time Warner n Eastman Kodak
• Fujitsu n Nokia n NTT Communications n Oracle n Sun Microsystems

KÖVETELÉSEIK LEHETSÉGES EREDMÉNYEI
• A Windows Media Player, az Internet Explorer, az Instant Messenger és a Movie Maker eltávolítása a Windows XP-ből
• A fenti termékek és operációs rendszerek forráskódjának nyilvánossá tétele
• A PC-gyártók számára kínált kedvezmények eltörlése
• A Sun Microsystem által fejlesztett Java programozói nyelv beillesztését a Windows operációs rendszerekbe

A Sendo, amely az egyetlen brit mobilgyártó, 2000-ben azzal a céllal kötött egyezséget az óriáscéggel, hogy megalkossa a lebutított Windows-sal (akkori kódnevén Stringer) működő Z100 jelű mobilkészüléket. Ezzel a mobiltulajdonosok, a tervek szerint, az asztali gépeken már megszokott programokat (szövegszerkesztő, táblázatkezelő, levelező) használhattak volna. A redmondi óriás csaknem 30 millió dollárt költött a közös a fejlesztésre, amely azonban a mai napig nem fejeződött be, mert a britek tavaly novemberben felmondták a szerződést és decemberben beperelték a Microsoftot. Azt állítják, hogy a cég az utóbbi két évben módszeresen elorozta fejlesztéseiket és szándékosan a csőd szélére juttatta őket. Kiderült ugyanis, hogy a Microsoft a fejlesztési időszakban egy ismeretlen tajvani céget, a Hight Tech Computer Corporationt (HTC) is megbízott a csúcstelefon fejlesztésével, ez pedig a Sendónál két héttel hamarabb mutatta be és dobta piacra műkö-dő készülékét. A britek szerint pedig a HTC csak azért előzhette meg őket, mert a Microsoft az általuk kidolgozott megoldásokat “ellopta” és átadta a tajvaniaknak.

A Microsoft egy texasi szövetségi kerületi bíróság meghallgatásán február elején visszautasította a vádakat, és a kereset elutasítását kérte. A döntésre még várni kell, a Sendo ennek ellenére elégedett lehet. A szakítás után villámgyorsan technológiát váltva, többek között a Nokia által fejlesztett Symbian operációs rendszerre építve, végre elkészítette a webtelefont. Megrendelői – a spanyol Telefónica Móviles és a német T-Mobile – pedig ígérteik szerint 250 millió dollár értékben rendelnek majd a várva-várt ketyeréből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik