Gazdaság

Oscarok és málnák



Oscarok és málnák 1
Meryl Streep. Listavezető. 

Összesen tizenhárom kategóriában terjesztették elő Oscar-díjra a legjobb filmnek is jelölt Chicagót. Új listavezetője lett a színésznőknek: Meryl Streep, akit az idén tizenharmadszor javasoltak a díjra, s ezzel lekörözte Katherine Hepburnt, akit ez idáig csak tucatszor jelöltek. Tizenkettedik legjobb színészi jelölésével viszont a férfiak között Jack Nicholson lett az éllovas. Julianne Moore az első színésznő az Oscarok történetében, akit ugyanabban az évben két kategóriában – a legjobb színésznőként és a legjobb női mellékszereplőként is – jelöltek a díjra.

Az európai filmgyártóknak van okuk büszkélkedni: ritkán fordul elő, hogy egy nem angol nyelvű film rendezőjét vagy forgatókönyv-íróját jelöljék Oscarra: az idén azonban Pedro Almodóvar spanyol rendezőt a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb rendezés díjára is felterjesztették a Beszélj hozzá című filmjéért.

A legnagyobb meglepetést A múlt nélküli ember című finn film jelölése okozta a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában, ahol egy mexikói, egy kínai, egy német és egy holland film társaságában várja a díjátadót.

A Chicago című filmmusical mellett egyébként Martin Scorsese Gangs of New York című filmeposza is arathat, miután 10 jelölést kapott, míg Stephen Daldry Az órák című alkotását 9, Roman Polanski A zongorista című holokauszt-drámáját, illetve A Gyűrűk Ura: A két torony című epizódját pedig 7-7 kategóriában terjesztették fel a díjra. Hogy a kiélezett versenyt végül kik nyerik, majd csak március 23-án derül ki, addig pedig a nagy filmstúdiók és producereik csatározásának és kampányának lehet tanúja Amerika.



Oscarok és málnák 2
Britney Spears. Alulmúlhatatlan.

Az Oscar-díj várományosainak listájával egy időben, az idén 23. alkalommal tették közzé az Arany Málna-díj esélyeseinek névsorát. E díjat a legalacsonyabb színvonalúnak tartott produkciók kapják meg. Úgy tűnik, az idén két önjelölt színésznőnek, jelesül Madonnának és Britney Spearsnek sikerült mindenkit alulmúlnia. Britney első, mondhatni bemutatkozó filmje, az Álmok útján kapcsán vált esélyessé, míg tapasztaltabb kolléganője két filmmel is kiérdemelte e megkülönböztetett figyelmet. A férje, Guy Ritchie által rendezett Hullámhegyben nyújtott alakításával olyannyira nem sikerült elnyernie a nézők és a szakma elismerését, hogy a filmet, néhány kudarcos amerikai vetítését követően, Angliában már nem is forgalmazták.

John Wilson, az Arany Málna-díj alapítója nem kis hévvel nyilatkozott a popdíva színészi teljesítményéről: “Azt hiszem, ez a film most már egyértelmű bizonyítéka annak, hogy Madonna egyszerűen alkalmatlan a színészi pályára.” – fejtegette. A legrosszabb film kategóriában megtalálható például a Csillagok háborúja második epizódja (A klónok támadása), illetve Eddy Murphy újabb filmremeke, a The Adventures of Pluto Nash. Murphy egyébként kifejezetten esélyes a “győzelemre”, hiszen a fent említett sci-fi vígjáték mellett két további filmjével, a Végtelen és képtelennel, valamint az Én, a kémmel is indul a versenyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik