Gazdaság

Szívhez szólók

Idehaza nem egyértelműen jó a fogadtatása az ügyhöz kapcsolt marketingnek, amely valamely nemes ügyet szolgálva növelheti egy cég forgalmát és jó hírnevét.

Túl fényesen nem debütált Magyarországon a nyugaton már bevált márkaépítő eszköz, az ügyhöz kapcsolt marketing (cause related marketing – CRM). A Danone-csoportot például dicséret helyett korábban néhányan kárhoztatták, amikor meghirdette a rákos gyermekek megsegítését támogató akcióját, azt, hogy a cég minden eladott tej- és víz-termék után 1 forintot adományoz a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat számára.

Több reklámjogász, sőt a sajtó egy része is felzúdult, etikátlannak tartotta, hogy beteg gyerekeken akar “keresni” a cég. A Danone kezdeményezését azért is fogadta hűvösen a média, mert feltételezte, hogy a társadalmi ügy felkarolásával győri üzembezárási terveit kívánja feledtetni. Kiss Beáta, vállalati külső kapcsolatok igazgató azonban cáfolja, hogy kaptak volna negatív visszajelzést, s azt is visszautasítja, hogy krízis-marketing fogásként vetették be jótékonysági programjukat. “A Győri Keksz Kft. a Danone-csoport másik tagja, s a gyárbezárási megfontolások 2001-ben vetődtek fel, ugyanakkor a tejtermékgyártó divízió már 1999 óta szervez támogató programokat. A kettő között tehát nincs összefüggés.”


Szívhez szólók 1

LELKEK GYŰJTŐI. Kiss Beáta szerint olyannyira nem lehet elutasításról beszélni, hogy kormányzati és szakmai szervezetek is támogatásukról biztosították programjaikat. Az egyik gyermekonkológiai központ vezetőjének szavait idézi, aki szerint a cég nemcsak 1 forintokat gyűjtött, hanem lelkeket is, hiszen ezekkel a forintokkal mindenki kifejezhette szimpátiáját a rehabilitációban dolgozó orvosok és kis pácienseik felé.

Az ügyhöz kapcsolt marketing kifejezést az American Express használta először 1983-ban, amikor felkarolta a New York-i Szabadság-szobor restaurálásának támogatását: ügyfelei minden egyes bankkártyás tranzakciója után 1 centet különített el e célra. A kampány ideje alatt 45 százalékkal emelkedett a kártyák új tulajdonosainak száma, s jelentősen, 28 százalékkal növekedett a bankkártya-használat is. Nyilvánvalóvá vált: a jó ügy szolgálatába állított marketingeszköz nem kevés profitot termel. Míg az angolszász országokban a CRM egy a sokféle márkaépítő eszköz közül, s helyzettől, céltól függően alkalmazzák, addig nálunk még mindig csak kísérleteznek vele.

“Nem értek egyet a kritikákkal, követendő példának tartom a társadalmi ügyek felkarolását” – fogalmaz Ertsey Katalin, az Erőforrás Alapítvány – United Way Magyarország ügyvezető igazgatója. Érvelése szerint már csak azért sem lehet kárhoztatni a CRM-et alkalmazó cégeket, mert ezek legalább mutatnak valamiféle érzékenységet a társadalmi problémák iránt. A forgalomnövelésnek hatékonyabb módjai is léteznek, például meztelen nőkkel vagy más agresszív reklámmal is népszerűsíthetnék termékeiket. Hasonlóan érvel a Noguchi & Peters pr-ügynökség ügyvezető igazgatója, Szántó Péter is, aki szerint a fogyasztók jól fogadják a CRM-et, inkább a média keres minden akció mögött valamilyen hátsó szándékot.

“Nincs félreértés, ha a vállalat nyílt kártyákkal játszik, s az első perctől világosan kommunikálja a társadalom felé, hogy az akció egyszerre szolgálja a cég érdekeit és a nemes ügyet” – fogalmaz Szántó Péter. Szerinte könnyen cáfolható az a hangzatos érv, hogy a cause related marketinggel meglovagolják az emberek tenni akarását: hiszen ha valaki kikéri magának, hogy rajta gazdagodjon egy cég, akkor nem kötelező megvásárolnia a terméket. Meglátása szerint idő kérdése, hogy a közvélemény értékelje ezt a marketingeszközt, ugyanúgy, mint például a jótékony célú vacsorát. Az 1990-es évek elején azt is fanyalogva és felháborodva fogadta a nyilvánosság. 

JÓTÉKONY VERSENY. Kiss Beáta sem cáfolja, hogy a cégek profitálhatnak a CRM-programokból, ugyanakkor a szélesebb értelemben vett haszna az egész társadalom javára válik. “Hiszünk benne, hogy az összefogás révén társadalmi tudatváltozás áll be, s előnyei nem állnak meg egy cég, például a Danone kapuinál, hanem azokat mindannyian élvezhetjük.”

Nyugaton a CRM-et már a nyolcvanas évek közepe óta alkalmazzák a cégek, mivel az éles verseny miatt mindig valamilyen újdonsággal kell előrukkolniuk. Egyre kreatívabb formákat keresnek az eladásösztönzésre, s közben próbálnak a fogyasztói magatartásra is hatni. A statisztikák szerint két hasonló árkategóriájú, minőségű és formájú termék közül ma már nagyobb valószínűséggel választják azt, amelyiknek az árából egy bizonyos összeget jótékony célra fordítanak.

 

CRM-példák külföldről és itthonról

 • Amerikában a 2001. szeptember 11-i terrortámadás áldozatainak megsegítésére számos CRM-akció indult, s több millió dollár gyűlt össze a United Way számláján.

• A Glaxo SmithKline a vény nélküli gyógyszerek utáni bevételből 220 ezer fontot ajánlott fel Azerbajdzsánnak a biztonságos szülésekre, tekintettel az ottani kórházi állapotokra.

• A Starbucks Foundation 1,7 millió dollárt utalt át a kávéeladások után az analfabétizmus csökkentésére Észak-Amerikában.

• Az Avon szeptemberben meghirdetett legutóbbi kampánya a rákkutatás támogatását tűzte ki célul. A meghirdetést követő két hónapban átlagosan nyolcszor annyi adománytartalmú tárgyat (“Remény szalagja” kitűző, toll, rúzs) értékesítettek, mint az év többi hónapjaiban, s alig három hónap alatt több mint 24 millió forintot gyűjtöttek.

• A Danone Kft. a beteg gyermekek nevelését és oktatását, a Bohócdoktorokat, valamint az Aktív Szünidő programot összesen 31 millió forinttal támogatta, s további 23,3 millió forinttal segítette a Magyar Gyermekonkológiai Hálózatot.

“Magyarországon még jó néhány akciónak le kell futnia, mire a közvélemény és a cégek megtanulják, miként lehet ezt a marketingeszközt érzékenyen és etikusan használni, s hogy ne sejtsenek minden kampány mögött sanda szándékot” – hangsúlyozza Ertsey Katalin. Szerinte mindenképpen támogatásra méltó ez a fajta eladásösztönzés, persze meg kell találni a bevétel és az adomány közötti helyes arányt. Ne érezze azt a vásárló, hogy a cég óriási extraprofitra tett szert, miközben csak filléreket adott oda!

A Noguchi & Peters egyébként nemcsak üzleti partnereinek ajánlja az ilyesfajta kampányt, a 2001. évi, 5. születésnapi ünnepségére meghívott minden vendége után 10 ezer forintot, összesen fél millió forintot utalt át a Vakok Általános Iskolájának. Hasonló jótékonysági akciót hirdetett a Sony Music 2001 májusában Katona Klári kérésére. Az előadóművész Most című albumának minden eladott példánya után egy rászoruló gyermek egy napi élelmének árát ajánlotta fel a Gyermekmentő Szolgálatnak, s 2001 decemberében összesen 640 ezer forintot adott át ünnepélyes keretek között. Egy másik album megjelentetésével az Aranyág Alapítványt támogatta. Nem az árbevétel, illetve a forgalomnövelés volt az elsődleges cél, mint inkább az, hogy biztosítsa a feltételeket a jó ügy érdekében. “Ezzel a művészek is többet elmondanak magukról, emelkedik a presztízsük, s a Sony Music jó hírneve is” – érvel Szarka József marketingmenedzser.

TÁRSADALMI RIZIKÓ. Ezt a márkaépítő eszközt rendszerint azon cégek alkalmazzák, amelyek a fogyasztói piacról élnek. Egy turbinagyártó vállalat nem tudja adományozó akciókkal vásárlásra ösztönözni az embereket. Ám éppen ebben az esetben értékelhető különösen, ha “jó vállalati polgárként” hívja fel a társadalom figyelmét valamilyen problémára. Nyilvánvaló, hogy a kampánnyal nem profitál a közvetlen eladásban, ám a vállalat jó hírét mindenképpen erősíti. Szakértők szerint megfigyelhető, hogy a magyar vállalatok ritkán kockáztatják a rizikós társadalmi csoportok támogatását. “A beteg gyerekek vagy a fogyatékkal élők ügyét még felkarolják, de a drogosok, az AIDS-esek, a hajléktalanok, a romák, vagy a munkanélküliek ügyében már korántsem jellemző az összefogás” – figyelmeztet Ertsey Katalin. Pedig a fejlett társadalmakban már évtizedek óta nincsenek tabu témák, a Levi’s például az AIDS-betegek megsegítésére indított cause related kampányt San Franciscóban.

Idehaza az Avon Cosmetics Hungary vállalt úttörő szerepet azzal, hogy négy évvel ezelőtt – csatlakozva az Avon globális missziójához – zászlajára tűzte az emlőrák elleni küzdelmet. A CRM-akciók keretében eddig 51 orvoscsoport emlőrák elleni szakmai munkáját támogatta összesen 60 millió forinttal, valamint két mammográf készülék adományozásával járult hozzá az egészségügy feltételeinek javításához. Legújabb programjuknak köszönhetően a hazai rákkutatás számíthat jelentős támogatásra.

“Az Avon azért választotta ezt a marketingeszközt, hogy partnerei, a nők érdekében szolgáljon egy fontos társadalmi ügyet. A program lehetőség arra is, hogy megkülönböztesse magát a konkurenciától” – fogalmaz Pászti Ágnes pr-specialista. Meggyőződése szerint a jövőben azok a cégek számíthatnak a fogyasztók bizalmára, amelyeknek kifogástalan a hírnevük, elkötelezettek a társadalmi problémák iránt, és nemcsak üzleti céllal szólítják meg az embereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik