Gazdaság

Részvénytársulat

Egy felmérés szerint, miközben az átlagos magyar színházi évad kilencről nyolc hónapra csökkent, a színházjegyek átlagára öt év alatt megduplázódott. Ennek ismeretében nem meglepő, hogy a Nemzeti Színház január 1-je óta hivatalban lévő főigazgatója, Jordán Tamás első sajtótájékoztatóján a kilenc hónapos évadok és az azonnali, 25 százalékos jegyár-csökkentés mellett tette le a voksát.


Részvénytársulat 1

Mint azt Jordán Tamás a Figyelő Plusznak elmondta, a sorok rendezése érdekében igyekeznek mielőbb megszabadulni a részvénytársasági berendezkedéstől. A jó anyagi feltételek mellett működő Nemzeti gazdasági ügyeit ezután a hajdani Vico-birodalom egyik kulcsembere, Farkas Ágnes irányítja majd: e tevékenység egyik legfontosabb eleme a meglévő technikai problémák kijavításának finanszírozása lesz. A fenntartónak ugyanis számolnia kell azzal, hogy a csökkenő sztárgázsik és jegyárbevétel mellett több funkciót ellátó és építészetileg is átalakuló “házat” kell majd “vinnie”.

A vezérigazgató-főigazgató szerint a helyszín rossz adottságai – külső zajok, beosztás – miatt a szabadtéri színpad befedésre kerülne és átalakulna egy négyszintes, elsősorban kulináris élvezeteket nyújtó szolgáltató blokká. Hasonlóan nagy beruházásnak ígérkezik az akusztikai problémák megoldása: a jelenlegi túlméretezett hátsó terek és az üresen kongó zsinórpadlás ugyanis valósággal elnyeli a színpad hangjait. Ezeknek a közönség irányába való terelését az elképzelések szerint egy olyan mobil terelőlemez-rendszerrel oldanák meg, amely a függöny felhúzása után nyílna ki. A színpad beláthatósága közismerten elhibázott, vannak széksorok, amelyekből egyáltalán nem látható a színészi játék, ezeket a tervek szerint a vakok és gyengénlátók számára ajánlják fel. Az Európa egyik legmodernebb színpad technikájával rendelkező színház új vezetése más területen is készül az EU-csatlakozásra: a tervek szerint minden évben a soros elnököt adó országnak szentelnek egy néhány napos fesztivált, ebben a sorban a 2003 második felében hivatalba lépő Olaszország lesz az első. Hasonló periodicitást jelent a megyei színházak havi váltásban történő vendégszereplése, illetve az a kezdeményezés, hogy a határon túli magyar teátrumok közül a kisvárdai fesztivál mindenkori legjobbja kapjon meghívót az őszi idényre. Az új direktor kiemelten fontosnak tartja, hogy szoros kapcsolatban legyenek a Nemzet Színészeivel, e viszony eddig abban merült ki, hogy innen folyósították havi “apanázsukat”.

Ami a legközelebbi terveket illeti, a jelenlegi társulat két bemutató előtt áll: Bartis Attila Anyám, Kleopátra című darabja Garas Dezső rendezésében február 28-án, az ExperiDance Produkció tánckompozíciója pedig március 7-én kerül színpadra. A szeptemberben gyerekdarabbal indító megújult Nemzeti azonban már tavasszal is előrukkol néhány “családi” programmal: február 8-án színészfarsang helyszíne lesz, március 27-én a Színházi Világnap alkalmából az idős színészek támogatására szerveznek jótékonysági gálát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik