Gazdaság

Kicsik és okosak

A kéziszámítógépek és a rájuk fejlesztett alkalmazások üzleti előnyt nyújthatnak felhasználóiknak.

Kicsik és okosak 1

Mi sem bizonyítja jobban a tenyérszámítógépek sikerét, mint hogy a Dell is saját modellel jelent meg; ezek a hordozható eszközök, úgy tűnik, még a tábla-PC korában is komoly bevételt ígérnek a gyártóknak. Az Egyesült Államokban a kéziszámítógépek egyes felmérések szerint még a notebookok forgalmát is negatívan befolyásolják, mert sok felhasználó drótnélküli internetezés céljaira ezeket választotta a nehézkesebb mobil PC-k helyett. A tenyérgépekből Magyarországon is egyre több fogy: a HP iPaq kézigépeket terítő Számalk Kereskedelmi Rt. termékmenedzsere, Nagy Lajos úgy becsli, 2002-ben mintegy tízezer PDA kelt el itthon – beleértve a mobiltelefonokból “kinőtt” kommunikátorokat is. A növekvő forgalom oka, hogy egyre többen használják ezeket üzleti célokra.

A tavalyi eladások itthon a megelőző évihez képest 10-15 százalékkal növekedtek. A piac 40 százalékát a HP iPaq gépei teszik ki – ezt a Számalk árusítja kizárólagosan -, további jelentős részesedéssel pedig a Palm, a Psion, a Fujitsu-Siemens, a Nokia és a Samsung rendelkezik. A Psion Rendszerház Kft. termékmenedzserétől, Horváth Tibortól megtudtuk, hogy az általuk forgalmazott, Symbian operációs rendszerrel működő eszközökből – Psion gépek, Nokia és Ericsson kommunikátorok – is többet adtak el 2002-ben, mint egy évvel korábban.

A gépek PIM (personal information ma-nagement) funkcióinak – az e-mail küldésnek és fogadásnak, a naptár és kontaktlista létesítésének – haszna magától értetődő, ám mivel tudásuk egy kisebb teljesítményű PC-vel is felér, olyan egyéb feladatokra is alkalmasak, amelyek a gyári funkciókat kiegészítő külön szoftverfejlesztést igényelnek. Ma már tucatnyi olyan cég létezik, amely kifejezetten a kéziszámítógépekre írt alkalmazásokkal kínál megoldást ügyfelei problémáira. A felhasználók pedig leginkább a készülékek legfontosabb erényét, a mobilitást értékelik. “Akkor célszerű PDA-val dolgozni, ha terepen van munka, esetleg órákon át kell kézben tartani a számítógépet” – mondja Petrován Zoltán, a főleg a HP iPaq gépeire fejlesztő eFlow Kft. ügyvezetője. Példaként a rendezvényszervezést említi, ahol a mobilszámítógépre húzható “kabátba” egy vonalkód-leolvasót illesztve a résztvevők regisztrálására lehet használni az eszközt. Ha mondjuk a termek befogadóképessége kisebb, mint a látogatók létszáma, lehetőség van arra, hogy egy adott előadásra csak az arra korábban feliratkozókat engedjék be, és amíg akad szabad hely, a később érkezőket is – a készülékeket drótnélküli helyi hálózatba (WLAN) kapcsolva pedig a szervezők mindig pontos képet kaphatnak a résztvevők számáról és az egyes előadások látogatottságáról. A kéziszámítógépek a Cisco által telepített WLAN hálózatra kapcsolódtak többek között a Cisco Systems hálózati konferenciáján, és az International Association of Police Chiefs nevű nemzetközi rendőr-szervezet Budapesten rendezett találkozóján is.

Míg az eFlow elsősorban Windows CE operációs rendszerrel működő HP iPaq gépekre fejleszt, a főként vezetői tanácsadással és ügyfélkapcsolati rendszerek kialakításával foglalkozó United Transfer Rt. platform független – tehát Symbian, Palm vagy Linux – alapon kínál megoldásokat elsősorban az FMCG szektorban tevékenykedő ügyfeleinek. A szlovák Visicom nevű gyártótól származó termékük lehetővé teszi, hogy raktárakban a kereskedelmi képviselők kéziszámítógéppel ellenőrizhessék készleteiket, a GSM, vagy a GPRS hálózaton keresztül pedig a kinyert adatok alapján azonnal rendelést adhatnak fel. Ilyen jellegű megoldások egyébként jelenleg Magyarországon például a Dreher és a Brau Union sörgyárakban, vagy a British American Tobacco telepein működnek. A psionos termékmenedzser szerint külön előny, hogy a raktárakat, boltokat látogató kereskedők nemcsak saját, hanem versenytársaik termékeinek forgalmi adatait is felvehetik a kézigépekkel, és Horváth Tibor úgy véli, a felhasználási területeknek lényegében csak a fejlesztők fantáziája szabhat határt. “Még erdészeti célokra is írtunk szoftvert iPaqre – ismertet egy ťszigetalkalmazástŤ Szelthafner Zoltán, a HP hordozható termékeinek menedzsere -, ezzel egy erdészeti vállalat szakértői a különböző fafajok előfordulását, a fák kerületét, magasságát rögzíthetik.”

Azok a PDA-k, amelyek megfelelő méretű és felbontású, ráadásul színes kijelzővel rendelkeznek, az adatok kezelésén túl különböző ábrák, például térképek megjelenítésre is alkalmasak. Mivel egyes modellek műholdas helyzetmeghatározó (GPS) modullal is bővíthetők – a digitális térképeken – például a Navisys Kft., illetve az Alphanexus Kft. által fejlesztett alkalmazással – pontosan meghatározható egy adott autóba szerelt PDA pozíciója is. Mindezzel hatékony útvonaltervezésre, navigációra, sőt, hálózatba illesztve flottamenedzselésre van lehetőség – Szelthafner Zoltán szerint csak kényelmesebbé teszi egy ilyen rendszer használatát, hogy a kézigépek az autóban MP3 lejátszóként működtetve még szórakoztathatják is a bennülőket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik