Gazdaság

Téli örömök – Mentőkalap


Téli örömök – Mentőkalap 1

Ha hazánk természeti adottságai nem is igazán kedveznek a téli sportoknak, a magashegyi lesiklásoktól eltekintve számos lehetőség kínálkozik a havas-jeges sportok kedvelőinek. Ehhez persze kissé messzebb kell menni a főváros közeli, túlzsúfolt budai hegyeknél. Így például kiváló szánkópályák találhatók a Zempléni-hegységben Arkán, a Bükk-alján magasodó Zöldvár-tetőn, illetve Bogácson, Lillafüreden és Széphalomnál. A kényelmesebbek ma már sokfelé hódolhatnak a lovasszánkózás örömeinek: érdekes módon ez a szolgáltatás a nyugatiakat vonzó termálfürdők közelében – például a Hévíztől nem messze fekvő Lesencetomajon, Szigligeten vagy a lapályos Kiskunmajsán – a legdivatosabb.


Téli örömök – Mentőkalap 2

Hóhiány esetén természetesen előtérbe kerülnek azok a szabadtéri lehetőségek, ahol mesterségesen kialakított pályán űzhetjük kedvenc téli sportunkat, például számos sportcentrum épít jégfalat, ahol a hegymászás eme extrém változatának hódolhatunk. Említhetnénk az egész testet átmozgató – többnyire csak a tévében látható – curlinget is, azaz jégtekét, bár igazán profi, nemzetközi követelményeknek megfelelő pályát Ausztriánál közelebb nem találunk. Természetesen egy általunk kialakított amatőr pályán is belekóstolhatunk e nagyon izgalmas stratégiai játék rejtelmeibe, igaz, a többszörösen leterhelt hazai jégpályákon a korcsolyázók és a hokisok erre csak ritkán engednek át területet. Érdemes tehát ez ügyben is távolabb utazni – a Bükk-béli Dédestapolcsány például valóságos jégparadicsom, ahol profi módon kialakított melegedők is szolgálják a szórakozva-sportolni vágyókat.

Apropó, ha már a természetes és mesterséges jegeknél tartunk, a mostani idényben ismét jó néhány önmaga lehetőségeit túlértékelő ember alatt szakadt be a jég, de, hogy ez minden figyelmeztetés ellenére örök téma marad, arra álljon itt bizonyságul egy 1832-es újságcikk részlete. Ehhez persze tudni kell, hogy a Duna a folyamszabályozás előtt igen lassan hömpölygött széles medrében, s az akkori erős teleken általában befagyott. Korcsolyáztak is vígan rajta, többnyire még fakorcsolyákkal. Ünnepeken és vasárnapokon valóságos népünnepélyek zajlottak a jégen, a Duna közepén pedig széles jégút vezetett a Vigadótól a mai Gellért fürdőig. Gondoltak persze a balesetekre is. Mint a Pesten megjelenő Allgemeine Handelszeitschrift írja fent említett cikkében, igen hasznosnak bizonyulhat egy régi angol módszer, mely szerint a ruhához erősített kalap, pontosabban az alá szorult levegő jó ideig fenntartja az embert, ha korcsolyázás közben beszakad alatta a jég. Sajnos a mai sapkadivat nem kedvez ennek az önmentő módszernek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik