Gazdaság

Repülő bázisállomások – Internet a magasból



Repülő bázisállomások – Internet a magasból 1
Antennák a léghajón. Drótnélküli szabványok

Bár világszerte egyre nő a nagy sávszélességű interneteléréssel rendelkező háztartások száma, a gyors böngészés lehetősége leginkább csak a nagyvárosok lakóinak, és ott is a központban élőknek adatik meg. Az internetes infrastruktúra kiépítése a kisebb lélekszámú városokban, falvakban, vagy tanyákon már nem éri meg a szolgáltatóknak, így sokan akkor is kapcsolat nélkül maradnak, ha egyébként megengedhetnék maguknak a kissé drágább hozzáférést.

Az amerikai Sanswire Technologies az ilyen nehezen elérhető, a gerinchálózatoktól távol eső települések internetellátására szakosodott: léghajókon elhelyezett antennák segítségével, drótnélküli szabványok alkalmazásával kínálnak majd nagysebességű hálózati kapcsolatot.

A cég a kanadai 21st Century Airships nevű vállalattal együttműködve kívánja elkezdeni a szolgáltatást, amely az egyre terjedő Wi-Fi megoldáson alapul (ilyen drótnélküli internet-hozzáférést nyújtanak például az amerikai Starbucks kávézók, de ilyen működik a balatonkenesei Marina Port kikötőben is). A kanadai cég által épített repülő szerkezetek a sugárzáshoz szükséges mintegy két tonnányi hálózati eszközt 20 ezer méteres magasságba szállítanák, ahonnan az antennák egyenként több négyzetkilométernyi területet fednének le.

Hasonló lebegő eszközöket más cégek is kifejlesztettek már – például a Sky Station International tévéközvetítés céljára – de azok hagyományos, a Zeppelinekhez hasonló léghajókkal próbálkoztak. A Sanswire eszköze azonban léggömbszerű, amely könnyebben navigálható és tartható egy helyben. Márpedig ez elengedhetetlen az állandó minőségű sugárzáshoz. Arra, hogy a hajókat lehorgonyozzák, a nagy magasság miatt nincs lehetőség: a rendelkezésre álló kábelek önszakadása miatt ez a megoldás nem alkalmazható.

Bár a technológia működőképes, a cégnek számos akadályt kell még leküzdenie. A Wi-Fi ugyanis egyelőre csupán néhány százméteres körzetben működik megbízhatóan, és washingtoni védelmi minisztérium is jelezte: a sugárzás megzavarhatja a katonai telekommunikációs rendszereket. Mindezeket figyelembe véve a Sanswire vezetői úgy vélik, az idén legfeljebb a módszer tesztelésire kerülhet sor, az éles bevetésre még várni kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik