Gazdaság

Tőzsdei ügyletek adózása – Biztos kötés

Az árfolyamnyereség-adó jövő évi megszűnése kapcsán a hazai befektetőknek érdemes optimalizálni részvénypozíciójukat.

Tőzsdei ügyletek adózása – Biztos kötés 1

Szépen hozhat a konyhára, ha a hazai befektetők áttekintik, milyen adócsökkentési lehetőségeket rejt az árfolyamnyereség-adó jövő évtől hatályos eltörlése. A módosított szja-törvény 2003. január elsejétől kamatnak minősíti a hazai tőzsdei ügyleteken elért árfolyamnyereséget, így az 0 százalékos kulccsal adózik. Ettől a szabályozástól eltér a külföldi részvényekkel kapcsolatos gyakorlat, ott továbbra is megmarad a 20 százalékos árfolyamnyereség-adó a nem tőzsdei ügyletek esetében is.

Működik azonban egy átmeneti szabály is. Eszerint a 2002-ben keletkezett, de nem érvényesített, és 2003-ra átvitt árfolyamveszteséget a magánszemélyek jövedelemcsökkentő tételként vehetik figyelembe a 2003-ban sorra kerülő adózó ügyletek – például tőzsdén kívüli és külföldi tőzsdei tranzakciók – keretében realizált árfolyamnyereséggel szemben.

A szemfüles befektető a változó szabályozásból is profitálhat. Abban az esetben például, ha valaki nyereséges részvénypozícióval érkezik el az év végéhez, s összesítve az év egészében is árfolyamnyereséget produkált, érdemes a részvények eladásával januárig várnia. A nyereség ez esetben nem adózik, hiszen az árfolyamnyereség a 2003. évben realizálódik. A jövő esztendő első napjaiban bekövetkező kisebb esésre spekulálva is érdemes lehet kivárni.

Szintén kifizetődő lehet a jövő esztendőre tolni az eladást, ha a befektető nyereséges részvénypozícióval zárja az évet, ám összesítve az esztendő egészében árfolyamveszteséget produkált. Az idei veszteség ugyanis a törvény szerint átvihető a következő évre, az adott nyereséges részvénypozíció után pedig jövőre nem kell adózni, így csökken a 2003-ban megszerzett adózó, árfolyamnyereségből származó jövedelem.

Más a helyzet akkor, ha valaki veszteséges pozícióval rendelkezik, ám összesítve az év egészében árfolyamnyereséget produkált. Ilyenkor még az idén érdemes végrehajtani egy átkötést – azaz realizálni a veszteséget egy eladással -, majd pedig azonnal visszavásárolni a részvényeket. Így a veszteségre jutó adó visszaigényelhető az év közben már korábban realizált profit után befizetett árfolyamnyereség-adóval szemben.

Ugyancsak célszerű átkötni a veszteséges pozíciót, amennyiben összesítve az év egészében árfolyamveszteség keletkezett. Ekkor ugyanis az átmeneti szabályozás következtében nagyobb érvényesíthető veszteséget vihet át a befektető a jövő évre, csökkentve ezáltal a 2003-as árfolyamnyereségből származó jövedelmét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik