Gazdaság

Mobilblokkoló falak – Csengésmentes oázisok



Mobilblokkoló falak – Csengésmentes oázisok 1
Mobiltelefon étteremben. Hamarosan elhallgat?

Színházi előadások, vagy hangversenyek előtt gyakran előfordul, hogy a szervezők a mobiltelefonok kikapcsolására szólítják fel a nézőket. Erre a figyelmeztetésre hamarosan nem lesz szükség, mert japán kutatók univerzális mobilkészülék-blokkoló építőanyagot fejlesztettek ki. A többrétegű panelszerű elemek a 857 megahertz és 2,47 gigahertz közötti rádióhullámokat árnyékolják le, ezzel pedig gyakorlatilag az összes létező mobilszabvány alapján működő telekommunikációt lehetetlenné teszik. A kizárás a drótnélküli lokális számítógépes hálózatokra való kapcsolódást is megakadályozza.

Hasonló mobilbénító rendszerek már ma is léteznek, ám ezekre jellemző, hogy általában szelektívek, vagyis csupán meghatározott szolgáltatókat és rádiós rendszereket tesznek működésképtelenné. Közös tulajdonságuk még, hogy működésük nem mechanikai, hanem elektronikus megoldásokon alapul, és így ki és be lehet kapcsolni őket; erre például vészhelyzet, vagy stratégiai okok esetén lehet szükség.

A japán fejlesztők már több európai, ausztrál és amerikai építőipari vállalatnak bemutatták az új anyagot, és abban bíznak, hogy azok a sugárpajzsként működő paneleket luxuséttermek, klubhelyiségek, színházak és mozik építésénél veszik majd igénybe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik