Gazdaság

Nagyvárosi minicellák – Tökéletes lefedettség



Nagyvárosi minicellák – Tökéletes lefedettség 1
Szörf a teraszon. Zavartalanul.

Nincs annál bosszantóbb, amikor a mobiltelefon a nem megfelelő térerő miatt hallgat el. Márpedig ez nemcsak a lakott területtől távol, hanem a városokban is gyakran megesik, ha a felhasználó éppen olyan területen tartózkodik, ahová a bázisállomások rádióhullámai az árnyékolás miatt nem érnek el. A British Telecommunications (BT) ezért nemrég kis teljesítményű, százméteres hatósugarú bázisállomásokat szerelt fel Cardiffban: itt a pótcellák nemcsak a teljes lefedettségre nyújtanak garanciát, hanem testre szabott szolgáltatások és a mobilreklámok tesztelését is lehetővé teszik.

A kiegészítő antennák segítségével a szolgáltatók akár méteres pontossággal is lokalizálhatják a felhasználót, így például megállapíthatják, hogy az egy bizonyos üzlet közelében tartózkodik – ekkor pedig azonnal sms-reklámot küldhetnek telefonjára. A rendszer emellett turisták kalauzolására is használható: a belvárosban sétálgatva az érdeklődők pillanatnyi helyzetüknek megfelelően automata idegenvezetők segítségével tájékozódhatnak a nevezetességekről.

A BT egyik leányvállalata, a BT Wholesale eddig 14 – lámpaoszlopra szerelt – mini-bázisállomást helyezett ki, ezek együttesen egy négyzetkilométernyi területet “fednek le”. A cég a továbbiakban több száz hasonló egység csatasorba állítását tervezi, amelyeket már telefonfülkékre raknának föl. Itt az üzemeltetőnek sem a kihelyezésért, sem az antennák áramellátásához szükség infrastruktúra kiépítéséért nem kellene fizetnie, viszont az üzleti partnerekkel együttműködve kialakított egyéni igényekre szabott szolgáltatásokért extra díjat számolhatnának föl. Attól, hogy a sűrűn telepített minicellák sugárzása egészségügyi károsodást okozna, nem kell tartani: az adóvevők teljesítménye a 0,07 wattot, a hagyományos bázisállomásokénak egy századát sem éri el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik