Gazdaság

Főként csokornyakkendőjéről

volt nevezetes egykoron Wolfgang Schüssel osztrák kancellár. A bécsi kormány élén eltöltött elmúlt két és fél év során azonban nemcsak korábban elmaradhatatlan ruhadarabjától vált meg, de igazi államférfiúi képességekről is bizonyságot adott. Pártja, a jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP) mindössze a harmadik helyet szerezte meg az 1999-es őszi választásokon, ám az erőviszonyok úgy alakultak, hogy öt hónapi alkudozás után mégis az ő irányításával jött létre az új kabinet. Ennek azonban ára volt. Azzal a szabadságpárttal (FPÖ) kellett koalícióra lépnie, amelynek vezetője, Jörg Haider korábban a hitleri Németországgal rokonszenvező, idegenellenes kijelentéseivel szerzett magának kétes nemzetközi hírnevet. Haidert, szerencsére, sikerült távol tartani a kormánytól, pártja koalícióra kerülése azonban önmagában is elfogadhatatlan volt a demokratikus Európa számára.

Schüssel azonban túlélte ezt az időszakot. Kitartó munkával fél év alatt meggyőzte az Európai Unió többi tagállamát: Haider szelleme nincs jelen kormányában. Vakmerőnek ugyan aligha nevezhető, mégis határozott reformlépéseket tett, s e munkában kormányának mérsékelt szabadságpárti miniszterei is a partnerei voltak.

Annál kevésbé volt mindez ínyére Jörg Haidernek, aki attól tartott, hogy a pártja által megcélzott választói réteg, a populista retorikára fogékony “kisemberek” elfordulnak tőle. Schüssel viszont nem tett semmit a pártvezér megfékezésére. Szép csendben figyelte, ahogy Haider újra és újra megtámadja a néppárti politika iránt “túlzottan lojális” minisztereit. Az idő neki dolgozott. Megelégelve a támadásokat, az FPÖ miniszterei lemondtak, a kormány összeomlott, Schüssel pedig előrehozott választásokat íratott ki.

Ezzel két legyet ütött egy csapásra. Sem a szociáldemokratáknak nem hagyott időt arra, hogy felkészüljenek a megmérettetésre, sem az FPÖ-nek arra, hogy a választók elfelejtsék: e párt felelőtlen politizálása okozta a kormány bukását. Ezek után az ÖVP vasárnap fölényesen megnyerte a választásokat, a szabadságpárt – és Jörg Haider – ellenben már csak árnyéka három évvel ezelőtti önmagának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik