Gazdaság

Befektetői iskola – BVPS – Iránytű a részvényértékhez

MÉRLEGSZÁRMAZÉK. Egy részvény értékének meghatározásakor – az árbevétel, a nyereség, a cash-flow követésén túl – fontos szerepet kell szánni a mérlegnek is. Mindenképpen érdemes figyelembe venni a cég könyv szerint értékét, valamint az ebből számított mutatót, az egy részvényre jutó könyv szerinti értéket, a BVPS-t. Ennek meghatározása úgy történik, hogy a saját tőke értékét (amely gyakorlatilag a tulajdonosok által a cég rendelkezésére bocsátott összeg, valamint az azóta megtermelt és a cégben hagyott nyereség összege) elosztjuk a részvények számával.

ÁRFOLYAMMAL ÖTVÖZVE. A könyv szerint érték vizsgálatánál fontos elem a P/BVPS mutató, a részvény aktuális árfolyama és a BVPS hányadosa. Sok befektető szívesebben vásárol alacsony P/BVPS mutatójú részvényeket, azonban ennek figyelembevétele általában nem tekinthető megfelelő döntéshozatali alapnak.

BANKOSÍTVA. Ezen a téren kivétel talán a pénzügyi szektor, ahol az értékeléskor és a döntéshozatalkor a P/BVPS fontos tényezőként jöhet számításba, mivel a ROE (eredmény/saját tőke), illetve a korrigált kockázatmentes hozam hányadosa megmutatja, hogy a papír elméletileg hányszorosát éri az egy részvényre jutó saját tőke értékének.

HIÁNYOSSÁGOK TÜKRE. Amennyiben P/BVPS 1 alatti értéket mutat, az nem feltétlenül jelenti a részvény alulértékeltségét. Könnyen elképzelhető, hogy az alacsony ár az eredményességben, a jövőképben, illetve a menedzsmentben megfigyelhető hiányosságok diszkontáló hatását tükrözi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik