Gazdaság

Medgyessy az Egyesült Államokban – Chirac órája



Medgyessy az Egyesült Államokban – Chirac órája 1
Merényi Miklós Főszerkesztő

Jacques Chirac olyan órát ajándékozott Medgyessy Péternek múlt heti franciaországi látogatása alkalmából, amelynek két számlapja van. Az egyiket Chirac sürgősen be is állította – természetesen a párizsi idő szerint. A washingtoni helyi idő beállításának feladata azonban már a magyar miniszterelnökre maradt az Atlanti-óceán fölött a repülőgépen, miközben éppen az Egyesült Államokba tartott.

POZITÍV ÜZENETEK. Az ajándék óra persze csak diplomáciai geg, de nyilvánvalóan üzenetet is hordoz. A francia elnök minden bizonnyal így tette világossá, hogy Magyarországnak milyen időzónákhoz kell a leginkább alkalmazkodnia. Medgyessy amerikai látogatása során a vendéglátók számos hasonló finom jelzéssel adták tudtára mindenkinek, aki számára ez mond valamit, hogy Magyarország jelenlegi miniszterelnökét és az általa követett politikai vonalat támogatandónak tartják, és számítanak rá.

Medgyessy washingtoni látogatása a magyar diplomácia látványos sikere. Ugyanakkor nyilvánvalóan nem csupán a kiváló előkészítésnek tudható be, amelyből oroszlánrészt vállaltak a nagykövetek.

Az első ok a korábbi miniszterelnök, Orbán Viktor által követett vonal – nem is annyira magával az Egyesült Államokkal szemben, mint inkább itt, Közép- és Kelet-Európában, ahol akaratlanul is kiélezte a viszonyt a környező országokkal. Nem véletlenül sulykolta most a magyar delegáció unos-untalan, hogy Magyarország a jövőben stabilizáló szerepet kíván betölteni a régióban. Ez annál is inkább fontos az amerikaiak számára, mert maguk a NATO-alapítók sem látják még, milyen szerep is hárul pontosan a folyamatosan táguló, formálódó védelmi szövetségre, illetve hogy mi lesz a kibővült Európa viszonya Amerikához. Diplomáciai források szerint viszont a magyar hadsereg NATO-felkészültségével kapcsolatban az amerikaiak nem fogalmaztak meg olyan kritikát, amely a témában itthon magas hőfokon zajló vita hevességét indokolná.

Washingtonnak mindenekelőtt stabilitásra van szüksége a térségünkben, nem utolsósorban pedig egy olyan megbízható szövetségesre, amelynek hitele van az egyesült Európában, s amely a kissé elfáradt hagyományos szövetségesek helyett képes dinamizálni a transz-atlanti kapcsolatokat. A magyar delegáció testre szabott üzenete így szólt: “Több Európa nem jelent kevesebb Amerikát.” Ez zene volt a szlogenekhez szokott amerikai füleknek.

A szívélyes washingtoni fogadtatás arra enged következtetni, hogy Washington Magyarországgal is erősíteni kívánja regionális szövetségesi kapcsolatait, és bízik Medgyessy kormányfőben. (Nyilvánvalóan azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni Bush elnök szinte baráti kapcsolatát Kwasniewski lengyel elnökkel sem. Az is biztos, hogy Havel cseh elnök tekintélye sem fog pusztán attól csorbulni, hogy visszavonul.)

Végül, de nem utolsósorban, Washingtonban nagyra értékelik a tavaly szeptember 11-i terrortámadást követő gyors és fenntartás nélküli magyar szolidaritási nyilatkozatokat, valamint azt, hogy a Medgyessy-kormány mindvégig kiállt Bush iraki rendteremtési szándékai mellett.

A washingtoni út közvetett hozadéka az lehet továbbá, hogy az amerikai üzleti közösség ismét felfigyel az ország által kínált lehetőségekre. Sőt, az adminisztráció a maga eszközeivel az érdeklődést fel is keltheti.

A tőzsdékről kimenekített tőke keresi az államkötvényeknél nagyobb hozammal kecsegtető, ugyanakkor alacsony kockázatú befektetési célpontokat. Ez is oka lehetett annak, hogy Csillag István gazdasági miniszter egyetlen üzleti reggelin olyan névjegykártya-gyűjteményre tett szert, amelynek tulajdonosai körülbelül 300 milliárd dollárnyi vállalati értéket képviselnek. Ők persze leginkább az adókedvezményeknek az Európai Unió által megkövetelt felszámolását kifogásolják, méghozzá a finomra hangszerelt diplomáciai eszközöknél egyértelműbb formában. (Egy ilyen út már csak azért is hasznos, mert a hagyományosan kül- és biztonságpolitikai orientációjú magyar diplomáciai kar szembesül a nemzetgazdasági és üzleti érdekek primátusával.)

A FOLYTATÁS: MOSZKVA, PEKING. Washington után a magyar diplomácia folytatja a nagyüzemet: a 10 EU-tagjelölt varsói egyeztetését követően kerül sor a prágai NATO-csúcsra, majd a magyar miniszterelnök régóta esedékes moszkvai látogatására; ezt követően pedig az EU-csatlakozási tárgyalások lezárására. A naptárba – igaz, már nem az ideibe – pedig végre bekerült egy nagy ázsiai körút is, amelynek talán legfontosabb állomása a magyar diplomácia nagy tartozása: Peking lesz.

Chirac órája nélkülözhetetlen lesz, ha tudni akarjuk, mennyi az idő a világban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik