Gazdaság

Prímagáz-kivezetés – Happy end

Többéves mélyrepülést követően távozik a BÉT-ről
a gázpiaci társaság. A kitartó részvényesek akár nyereséggel is zárhatnak.

Prímagáz-kivezetés – Happy end 1

Kilenc évvel ezelőtt, az 1993-as privatizáció idején vezették be a tőzsdére a Prímagáz részvényét. Ez a parkett első olyan típusú papírja volt, amely már indulásakor is a stabil, magas osztalékfizetésével kívánta a befektetőket magához vonzani. A hazai PB-gázpiac legnagyobb szereplőjének számító Prímagáz kurzusa a tőzsde fénykorában, 1997-ben még 10 ezer forint fölött is járt, árfolyamának esése azóta azonban gyakorlatilag folyamatos. A részvény sikertelenségének egyik legfontosabb oka az, hogy a piaci árképzés alapján értékesített PB-gáz nem versenyképes az államilag dotált földgázzal, ezért az utóbbi évtizedben vidéken is rohamosan előrehaladt a földgáz bekötése a háztartásokba, így a hazai PB-piac az 1990-es évek eleji helyzethez képest rendkívüli módon összezsugorodott. A Shell és a Total PB-értékesítő leánycégei mellett a Mol pár évvel ezelőtti piacra lépése szintén nem volt jó hír a zsugorodó piac legnagyobb szereplője számára.

A negatív hatások 2000-ben csúcsosodtak ki, amikor a cég éves vesztesége meghaladta a 4 milliárd forintot. A múlt év elejére a Prímagáz árfolyama egészen 700 forintig süllyedt; úgy tűnt, a csalódott befektetők bármi áron szabadulni akartak papírjaiktól. Az utóbbi két évben a társaság rendezte gazdálkodását, számottevően csökkentve költségeit, ami végül nyereséges működést eredményezett, s amennyiben a kormány belátható időn belül piaci alapokra helyezi a földgáz árképzését, talán a PB-piac további zsugorodása is megáll.


Prímagáz-kivezetés – Happy end 2

A részvény árfolyama az elmúlt egy évben jellemzően 1000 és 1500 forint között forgott (osztalékfizetési időszak előtt a magasabb értéknél), a májusi osztalékfizetés óta pedig a kurzus minimális forgalom mellett 1050-1150 forint körül járt.

Az állóvízbe a Prímagáz közvetett főtulajdonosa, a holland bejegyzésű SHV dobott hatalmas követ a múlt héten, bejelentve: 2100 forinton nyilvános vételi ajánlatot tesz a Prímagáz részvényeire, az ajánlat sikere esetén pedig szándékában áll a papírt kivezetni a BÉT-ről. A piaci ár közel duplájára szóló ajánlat gálánsnak nevezhető, s valószínűleg sikeres is lesz. A duplázás révén a kitartó kisrészvényesek végül is jól járnak, az SHV pedig viszonylag olcsón hozzájuthat a céghez. A Prímagáz kivezetése nem nagy érvágás a BÉT-nek sem, a részvény az utóbbi években már csupán alvópapírnak számított a tőzsdén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik