Ifjabb Béres József. Belekóstol a borászatba is |
Ifjabb Béres József nem titkolja, hogy legújabb befektetési döntésükben érzelmi motívumok is közrejátszottak. A jó borok szeretetének – ami tíz évvel ezelőtt, a családi borászatát is párhuzamosan felépítő akkori vezérigazgatónak, Heimann Zoltánnak köszönhetően lett a cégkultúra része – legalább akkora szerepe volt a döntésben, mint a tokaji borvidék felfutásában bízó üzleti számításnak.
A Béres-csoport elnöke szerint az is tény, hogy nem jelentős a szinergia jelenlegi fő tevékenységük, azaz a gyógyszergyártás, és a borászat között. Ez akkor is igaz, ha figyelembe vesszük, hogy a tokaji borokban szintén meghatározó fontosságúak a talajból származó és növényi közvetítéssel a mustba jutó ásványi anyagok és nyomelemek, csakúgy, mint alaptermékük, az édesapja által több mint húsz éve kifejlesztett Béres csepp esetében. Igaz, a tokaji bort egy időben világszerte gyógyító erejű italként jegyezték, és egy változatát – az aszúszemekből származó eszenciát – gyógyhatású készítményként még egy-két évtizeddel ezelőtt is árulták patikákban “Tokaiensis passum” néven. A Béres család mégsem e lehetőség kihasználása miatt döntött a tokaji befektetés mellett.
|
SZERTEÁGAZÓ TEVÉKENYSÉG.
A Béres-csoport mára a gyógyszergyártáson és forgalmazáson kívül jelentős ingatlanérdekeltségekkel és informatikai üzletággal is bővült. Ezeket a tevékenységeket két évvel ezelőtt önálló üzletágakba szervezte. A csoport azóta – igaz, továbbra is családi vállalkozásként – holding formában működik. A most megvásárolt borászat ennek a családi befektetési portfóliónak lesz az egyik eleme. Az éppen eladásra kínált Tokaj Óvár pedig szimpatikus lehetőségnek tűnt, hiszen nemzetközi tapasztalataik alapján úgy gondolják, a világ borászatában a borvidék, a termőterület – divatos szóval a terroir – egyre nagyobb jelentőségű.“Magyarország borvidékei közül nemzetközi ismertsége és aszúborainak unikális jellege okán Tokajnak van a legnagyobb esélye arra, hogy nemzetközileg is az abszolút élmezőnybe tartozó minőséget állítson elő számottevő mennyiségben” – magyarázza Felsmann Balázs, a Béres gazdasági igazgatója. Ehhez persze olyan minőségű borokra van szükség, amelyek képesek javítani egész Tokaj, és azon keresztül az ország imázsát is. “Ezzel a befektetéssel az egyik célunk az volt, hogy ilyen magas minőség elérésére képes borászatot építsünk fel” – fűzi hozzá Béres József.
Olyan presztízsbirtokban gondolkoznak, amelynek pincéjéből előbb-utóbb a világpiacon is jegyzett magas minőségű borok kerülnek ki. Nem titkolják: azt a szintet célozzák meg, amelyet ma Tokaj-hegyalján Szepsy István és Árvay János neve fémjelez. A fenti nevek nemcsak stílust, hanem stratégiát is kijelölnek. Ez a minőségi szint alacsony terhelésű ültetvényt és gondos borászati munkát igényel.
|
Mivel nem szakmai befektetők, s borászatukat teljesen újra kell építeni, az igényes szakmai munka mellett komoly marketingre is szükség lesz. Felsmann Balázs szerint azonban éppen ez az erősségük, hiszen a marketing területén a Béres Rt. sokkal nagyobb tapasztalatokkal rendelkezik, mint más tokaji borászatok.
KOCKÁZATOK. Természetesen ennek a befektetésnek is számos kockázata van. Ezek egy része politikainak is nevezhető: Tokaj-hegyalja speciális piaci viszonyai, az eredetvédelmi rendszer hiánya ma nem a minőségi, hanem a mennyiségi termelést ösztönzik. A Tokaj Kereskedőház küszöbön álló privatizációja, illetve a bortörvény módosítása sokat javíthat a helyzeten, de a szocialista évtizedek termelési filozófiájához történő visszakanyarodással ennél sokkal többet árthat is Tokajnak és a tokaji bortermelőknek.
A politikai kockázatok mellett vannak szakmaiak is. Sikerül-e megfelelő stratégiát kialakítani és annak megvalósítására képes csapatot felépítenie a tulajdonosoknak, illetve ennek segítségével sikerül-e a nagyhírű, de az utóbbi években nem kimondottan jó terméséről híres Lőcse dűlőt valóban kiemelkedő terroir-vá alakítaniuk? Egy fajta kockázattal azonban nem kell számolniuk: azzal, hogy lesz-e elegendő forrás a tervek megvalósításához.